İZBUL

Sağlık Bakanı Salih İzbul, yaptığı konuşmada, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği’nin kendisinin de uzun yıllardır üyesi olduğu bir örgüt olduğuna değindi.

Sağlığın içinden gelen biri olarak, sorunları az çok bildiğini ifade eden Bakan İzbul, sağlıktaki mevcut sorunları, sağlık örgütleri ile birlikte aşmak için çalışacaklarını söyledi.

Bir önceki bakan döneminde yürütülen ve yarım kalmış çalışmalar olduğunu, kendilerinin de bunları sonuçlandırmak için çalışmalar yaptıklarını anlatan Bakan İzbul, Genel Sağlık Sigortası için çalışmaların devam ettiğini kaydetti.

Vizyon hedeflerinden vazgeçmeden, sağlık örgütlerinin de desteğiyle yapılması gerekenlerin hayata geçirileceğini ifade eden Bakan Salih İzbul, yapılması gerekenlerin belli olduğunu, ancak bunları hayata geçirirken, ellerinde olmayan sebeplerle aksaklıklar yaşanabildiğini anlattı.

Sağlık Bakanı Salih İzbul, devletin kendi sistemi içinde hantallıklar yaşandığını, ancak sorunların bir an önce çözümü için ellerinden gelen gayreti gösterdiklerini ve göstereceklerini vurguladı.

BESİM

Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Başkanı Filiz Besim ise, Bakan İzbul’a yeni görevinde başarılar dileyerek, listeledikleri sağlık sorunlarını ve önerilerini yazılı olarak Bakan İzbul’a takdim etti.

Besim, önerilerinin bakanlıkta ivedi olarak teknik komiteler kurularak, zaten çoktan beri yapılmakta olan yasa çalışmalarının tamamlanması ve Eylül sonunda meclise gönderilmesi olduğunu belirterek, sağlıkta yaşanan sorunların çözümlenmesinin en büyük hedefleri olduğunu vurguladı.

2013 yılında gerçekleştirilen Sağlık Çalıştayı’na değinen Besim, Çalıştay’ın üzerinden neredeyse iki yıl geçmesine rağmen maalesef neredeyse hiç bir sorunun çözülmediğini ve sorunlar yumağının gerek toplum sağlığını, gerekse sağlık çalışanlarının moral ve motivasyonunu ciddi şekilde etkilediğini kaydetti.

Sağlık Bakanlığı’nı ivedi olarak sağlıktaki sistemsizliği çözmek için göreve çağırdıklarını belirten Besim, Kamu Sağlık Çalışanları Yasası ve Genel Sağlık Sigortası konularına da değindi.

Kamuda çalışan hekimlerin maaşları ve çalışma saatlerinin mutlaka yeniden düzenlenmesi gerektiğine dikkat çeken Besim, “hekimin kamuda yarım gün çalışması ile kamuda sağlığın düzelemeyeceği açıktır” dedi. Besim şöyle devam etti:

“Eski kadrolu hekimler, yeni kadrolu hekimler, sözleşmeli hekimler ve mecburi hizmetli hekimler gibi çok farklı statülerde çalışan hekimlerimizin maaşları arasında uçurumlar vardır ki bu durum kamuda hekimler arasındaki çalışma barışını ciddi şekilde bozmaktadır. Yeni başlayan uzman bir hekimin maaşının 3200 TL olması kabul edilebilir bir durum değildir.”

KAMU SAĞLIK HİZMETLERİ VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI

Kamu sağlık hizmetleri ve genel sağlık sigortasının birbirine entegre edilebileceğine dikkat çeken Besim, Genel Sağlık Sigortası’nın, sağlık sisteminde özel sağlık hizmetlerinin gelişmesi, hastaya hekim seçme özgürlüğünün verilmesi ve gerek kamuda, gerekse özelde kayıt ve veri sistemini getirmesi anlamında çok önemli olduğunu vurguladı.

Genel Sağlık Sigortası için sürekli telaffuz edilen Türkiye modelinin Kuzey Kıbrıs şartlarına göre düzenlenmesi gerektiğini de ifade eden Besim, kopyala-yapıştır modellerle sağlıkta derin ve onarılması çok güç yaralara neden olunabileceğini dile getirdi.

Sağlıktaki diğer sorunlara da değinen Besim, özel hastanelerin hizmetlerinin düzenli bir şekilde denetiminin Sağlık Bakanlığı’nın görevi olduğunu, bu denetimlerin düzenli bir şekilde yapılmadığını üzülerek takip etme olduklarını kaydetti.

‘Acil servis’ konusunun yine uzun süredir konuşulan konu olduğunu, çözüm önerileri sundukları ve ciddi uyarılar yaptıklarını söyleyen Besim, Yoğun Bakım Ünitesinin de, geliştirilmesi gerektiğini belirtti.

Onkoloji Servisi’nin sorunlarına da değinen  Besim, Sağlık Bakanlığı’nın ülkede ciddi bir sıkıntı haline gelen onkoloji sorununu çözmek zorunda olduğunu söyledi.

Besim, “Çok ivedi olan bu sorun Türkiye’den onkolog takviyesi istenerek çözülebilir ve bu sürede onkolog yetiştirilmesi için hekimler motive edilerek aynı acil servis hekimleri gibi burs ve iş garantisi gibi özendirici öneriler sunulabilir. Ancak bu konuda da günü kurtaracak çözümlerle yetinildiğini görmekteyiz” dedi. 
 
‘Hematoloji ve Nefroloji ’ branşlarının ise insan üstü bir çaba ve yüksek derecede özveri ile çalıştığına dikkat çeken Filiz Besim, bu durumun da sürdürülemez olduğunu kaydetti.

Kanser İzleme ve Denetleme Merkezi (KİDEM) kurulmasının ise, iki yıldan fazla süredir konuşulan ancak hiç bir ilerleme kaydedilmeyen bir konu olduğunu ifade eden Besim, “erken tanı birimi maalesef sağlıklı istatistiki bilgi alamadığımız düzensiz bir hantal yapıya bürünmüş durumda” diye konuştu.

Temel sağlığa bağlı 1. basamak hizmetlerinin çok önemli olması gerekirken, Sağlık Merkezleri ve Sağlık Ocaklarının kaderine terk edildiğini; ciddi bir başıboşluk içinde olduklarını söyleyen Filiz Besim, perifer hastanelerin sağlık ocakları ve sağlık merkezlerinin maalesef efektif çalıştırılamadığını söyledi.

Tabipler Birliği Başkanı Besim, buna bağlı olarak da merkezde biriken yoğunluğun, 3. basamak sağlık hizmeti vermesi gereken Dr. Burhan Nalbantoğlu Hastanesini felç ettiğini ve işleyişi ciddi oranda bozduğunu kaydetti.

Randevu sistemi konusunda ise, sistem geliştirilip eksiklerinin giderilmeye çalışılması gerekirken, sistemin çökertilmeye çalışıldığını ifade eden Besim, bir çağdaşlık ve insani bir gereklilik olan bu konunun geliştirilip, aksaklıkları giderilerek mutlaka sürdürülmesi gerektiğini belirtti.

Besim, “Hastalar randevularına gelmiyor, gibi bir söylem asla kabul edilebilir değildir. Randevulu hasta direkt olarak hekimle muhatap olacak şekilde organize edilmeli ve numara sisteminden yavaş yavaş vazgeçilmelidir” dedi.