Birleşik Kıbrıs Partisi (BKP) Genel Başkanı İzzet İzcan, “Kıbrıslı Türklerin güvenliğini öne sürerek Kıbrıs’ı ilelebet tutsak tutacak1960 garanti sisteminin devamına karşı olduklarını” belirterek, çözümle birlikte Kıbrıs’ın tüm yabancı asker ve üslerden arındırılmasını, tam bağımsız olmasını talep ettiklerini ifade etti.

BKP Genel Başkanı İzzet İzcan yaptığı yazılı açıklamada, “Garanti ve İttifak  Antlaşması ile Türkiye, Yunanistan ve Birleşik Kırallığın, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin bağımsızlığını, toprak bütünlüğünü, güvenliğini ve anayasal düzeni garanti ettiklerini, ancak bunun tam tersini yaptıklarını” öne sürdü.

İzcan,  Garanti ve İttifak  Antlaşması’nın, Kıbrıs’ı tutsak olarak tutmak isteyen NATO ve emperyalist güçlerin bir dayatması olduğunu iddia etti.

İzcan, garanti sisteminin, Kıbrıs’ın ve Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rumların güvenliğini sağlamadığını, NATO ve emperyalist güçlerin çıkarlarını güvence altını ileri sürdü.

Çözümden sonra oluşacak Federal Kıbrıs Cumhuriyeti’nin, federal ve yerel güvenlik birimlerine ve uluslararası hukuk ve güvenlik sistemi ile uyumlu çağdaş bir anayasaya sahip olması gerektiğini belirten İzcan, “Federal anayasa, her türlü milliyetçiliği, ırkçılığı, fanatizmi ve ötekileştirmeyi yasaklayacak ve ihlal edenlere karşı ağır cezai ve caydırıcı yaptırımlar içermelidir. Federel Anayasa çerçevesinde çalışacak güvenlik birimleri ve yargı sistemi  her iki toplumun güvenlik ihtiyacı temelinde oluşturmalıdır” dedi.