Birleşik Kıbrıs Partisi (BKP) Genel Başkanı İzzet İzcan, “eşitliğe aykırı maddeler içerdiği” gerekçesiyle Siyasi Partiler Yasası’nı Meclis’e iade eden Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın kararına destek belirtti, Meclis’i konuyla ilgili olağanüstü toplanmaya çağırdı.

İzcan, Siyasi Partiler Yasası’ndaki devlet yardımından şu anda yararlanabilecek tek partinin BKP olduğunu, ancak bunun yasada bir sonraki seçimlere yönlendirilerek engellenmeye çalışıldığını savunarak, “Amaç BKP’dir. BKP’nin güçlenmesi engellenmek isteniyor” ifadesini kullandı.

İzcan parti merkezinde Avukat Mustafa Asena ve parti yöneticileri ile birlikte düzenlediği basın toplantısında, Siyasi Partiler Yasası’nın Meclis’teki siyasi partiler arasındaki milletvekili transferleri ve Meclis aritmetiğinin bozulması sonucunda gündeme geldiğini, ancak ele alınırken Meclis dışındaki partilere devlet yardımı yapılması gerekçesiyle görüşüldüğünü kaydetti.

İzcan, 2013 yılında görüşmelerine başlanan ve 3 komite başkanı değiştiren yasanın, seçimde alınacak yüzde 3’lük sonuca karşılık yapılacak devlet yardımı maddesinin yürürlüğe giriş tarihi olarak 1 Ocak 2016’nın öngörüldüğünü, ancak yasanın geçiş tarihi dikkate alınmadan, bu yardımdan partilerin bir sonraki seçimden sonra yararlandırılmasının istendiğini anlattı.

BKP’nin 2013’te yapılan son seçimde yüzde 3,21 oy aldığını ifade eden İzcan, bu hakkın bir sonraki seçime devredilemeyeceğini, bunun hukuk dışı ve Anayasaya aykırı olduğunu savundu.

İzcan, yasalarda ayrımcılık yapılamayacağını, yasaların ileriye yönelik de uygulama içeremeyeceğini, yasaların kamu yararına yapıldığını ve mağduriyetleri giderme amacı taşıdığını ifade ederek, BKP olarak geriye dönük hiçbir şey talep etmediklerini, tek taleplerinin bu yasa uygulamaya girince haklarını almak olduğunu kaydetti.

Yasada yapılmak istenenin hukuk dışı ve Anayasa’ya aykırı olduğunu, amacın da BKP olduğunu iddia eden İzcan, çünkü bu yasadan son seçim dikkate alındığında yararlanabilecek tek partinin BKP olduğunu söyledi.

BKP ve Cumhurbaşkanı’nın, yasanın engellendiği ve milletvekillerinin parti değiştirmesinin önünün açık bırakıldığı konusunda basında suçlamaların yer aldığını gördüklerini ifade eden İzcan, milletvekillerine partilerin sahip çıkması gerektiğini, onu engellemek için hukuk dışılıklar içeren yasanın geçmesinin daha doğru olmadığını vurguladı.

Tüm bu engellemelerin BKP’nin siyasi olarak güçlendiğinin görülmesinden dolayı olduğunu savunan İzcan, “Halk bizim görüşlerimize değer veriyor, biz parasız pulsuz da mücadele ederiz” dedi.

Bu yardımın yapılması durumunda BKP’nin yıllık 7-8 bin TL devlet katkısı alacağını ifade eden İzcan, “BKP’nin güçlenmesini engellemek için hukuk dışına çıkıyorlar. Esas korku BKP’nin güçlenmesidir” şeklinde konuştu.

İzzet İzcan, Meclis’in olağanüstü toplanıp bu değişiklikleri onaylayıp, hukuk dışılıkları düzeltip yasayı yeniden Cumhurbaşkanına gönderebileceğini ifade ederek, bu konuda Meclis’e çağrı yaptı.

BKP adına yasayı hukuk yönünden değerlendiren Avukat Mustafa Asena da, Cumhurbaşkanı’nın tüm halkın Cumhurbaşkanı ve Anayasanın koruyucusu olduğunu belirterek, yasanın Anayasa’nın eşitlik haklarına aykırı olduğunu, devlet yardımının tüm partilere yapılması gerektiğini kaydetti.

Asena, Cumhurbaşkanı’nın bu konuda yasada yer alan eşitsizlikleri gözeterek yaptığı geri iadenin doğru ve haklı olduğunu ifade etti.