Ceren ERCİH 

Birleşik Kıbrıs Partisi (BKP) Genel Başkanı İzzet İzcan, Erçin Şahmaran’ın sunduğu Gündeme Bakış programında etkisi hala süren cumhurbaşkanlığı seçimlerini değerlendirdi. Parlamentodaki partilerin iflas ettiğini kaydeden İzzet İzcan, bir devrin kapandığını belirtti. 

“BÜTÜN SİYASETLERİ STATÜKO ÜSTÜNE KURULMUŞTU” 

Cumhurbaşkanlığı seçimlerini değerlendiren BKP Genel Başkanı İzzet İzcan, sağın güçlü alternatifi Derviş Eroğlu’nun, statüko ve ayrılıkçı yapısının artık bittiğini şu sözlerle ifade etti; “Sayın Derviş Eroğlu sağın güçlü alternatif lideri olarak ortaya çıktı ve uzun bir süre bu ülkede yöneticilik yaptı. Bütün siyasetleri statüko üstüne, ayrılıkçı bir yapı üzerine kurulmuştu, düzenin devamı üzerine kurulmuştu. Kapanan devir budur.” 

“DEVLET BEN VARSAM DEVLET SÖYLEMİ İFLAS ETTİ” 

‘Devlet ben varsam devlet, ben yoksam sizde yoksunuz söylemi iflas etti. Bir hafta kimlik topladılar ve borsayı 150 liradan 500 liraya kadar açtılar’ diyen İzzet İzcan, kökene dayalı, ötekileştirmeye dayalı siyasetin artık bittiğini ifade etti. Bundan sonra ne olacak sorusuna da cevap veren İzcan şunları kaydetti; “Bundan sonra daha düzgün siyasete, ideolojiye, sınıf bilincine, bilime, programa dayalı bir siyaset sahnelenecek bu ülkede. Bir dönem kapandı derken bunu söylemeye çalışıyorum. Siyasi kültür de, siyasi anlayış da iflas etti. Parlamentodaki siyasi partilerin DP’si de, UBP de, CTP’si de mevcut yönetimleri ile iflas etti.” 

“ÇAĞDAŞ ÜLKELERDE DERHAL PARLAMENTO HALKA GİDER” 

Bundan sonra ne olacak tartışmalarının yapılması gerektiğini savunan BKP Genel Başkanı İzzet İzcan, çağdaş ülkelerde böylesi bir parlamentonun erken seçime gideceğini ifade etti. “Parlamento artık halkı temsil etmiyor” diyen İzcan, sözlerini şöyle tamamladı; “Tartışmasını yapmak lazım. Bu parlamento bu hali ile devam edebilir mi? Bu parlamentodaki partilerin toplam oyları iradeyi temsil etmiyor. Yüzde yüzlük iradenin yüzde 49’u parlamentoda temsil edilmektedir. Bu noktada demokratik onuru olan çağdaş ülkelerde derhal parlamento halka gider.”