Birleşik Kıbrıs Partisi (BKP) Genel Başkanı İzzet İzcan, “dünyanın en güzel patatesi olan Kıbrıs patatesinin piyasada yok fiyattan satılmasının yanında, büyük oranda tarlada kaldığını” belirterek Tarım, Doğal Kaynaklar ve Gıda bakanlığının gerekli önlemleri almasını istedi.

İzcan yazılı açıklamasında, ihracat amaçlı yapılan ekim sonucu rekoltenin yüksek olması, Tarım Bakanlığının herhangi bir planlamasının olmaması ve Yeşil Hat Tüzüğü kapsamında güneye satılan patatesi denetleyen  AB ofisinden kaynaklanan eksiklikler sonucu patatesin tarlada kaldığını savunarak, “Kendi imkanları ile sevkiyat için gerekli belgeleri olmadan Güney Kıbrıs’a ihracat yapmaya çalışan üreticiler, kaçakçı durumuna düşürülmüştür” dedi.

Hükümeti, AB ofisi nezdinde girişimde bulunmaya davet eden İzcan, “ görevli memurumuz izinlidir  mazeretinin kabul edilemez olduğunu” vurgulayarak, AB uzmanlarının sürekli Kıbrıs’ta bulundurulmasını talep etti.

“Mersin Gümrüğünün  Kıbrıslı Türk üreticilere kapalı olduğu bir kez daha ortaya çıkmıştır” diyen İzcan, uluslararası hukuk içinde sorunları çözerek mevcut ambargolardan kurtulmanın tek çıkış yol olduğunu vurguladı.