BKP Genel Başkanı İzzet İzcan, Kıbrıs’ta barış ve huzur ortamının gelişmesi için tüm kesimlerin sorumluluk bilinci içerisinde hareket etmesi gerektiğini söyledi.

İzcan, “Yaşananlardan dersler çıkartarak, kin, nefret ve intikam duygusu ile hareket eden statükocu kesimlere karşı uyanık olunmalı ve çözüm mücadelesini yükseltmeliyiz” dedi

İzcan, dün Taşkent şehitlerini anma törenine katılmasının ardından yaptığı yazılı açıklamada, ortaya çıkan trajedi ve acı tablonun çözümün ne kadar acil olduğunu bir kez daha gözler önüne serdiğini söyledi.

“Faşist” ve “ırkçı” düşüncelerle suçsuz ve günahsız insanların katledilmesini kınadıklarını, bunun hiçbir izahının olmadığını belirten İzcan, “ Kıbrıs’ta hâla 200 Kıbrıslı Türk ve 900 Kıbrıslı Rum kayıp ve binlerce insanın yaşamını yitirmiş olmasına ve aradan 42 yıl geçmesine rağmen, ateşkes koşullarında yaşamamız kabul edilemez” dedi.

Savaşların bir daha yaşanmaması için herkesin üzerine görevler düştüğünü dile getiren İzcan, “Emperyalist paylaşım savaşları dış güçlerin çıkarına hizmet etmekte, halklara ise telafisi imkansız acılar yaşatmaktadır” şeklinde konuştu.

İzcan, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Önemli olan Kıbrıs’ta yeni acılar yaşatmayacak, tüm Kıbrıslıların insan haklarına saygılı, siyasal eşitlik temelinde federal çözüme bir an evvel ulaşmaktır. Toplum liderlerinin bu çerçevede yürüttüğü görüşme sürecine destek olunmalıdır” dedi.

İzcan, Başbakan Hüseyin Özgürgün’ün, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’ya yönelik “tavırlarını” da eleştirerek, bunun kabul edilemez olduğunu söyledi.