Birleşik Kıbrıs Partisi (BKP) Genel Başkanı İzzet İzcan ve AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu, dün KKTC’deki bir kanalda katıldıkları televizyon programında, Kıbrıs sorunu ve müzakere sürecinde gelinen son aşamayı birlikte değerlendirerek, BKP ile AKEL’in politikalarını, ortak mücadelesini ve federal Kıbrıs’a dair görüşlerini paylaştılar.

BKP Basın Bürosu’ndan verilen bilgiye göre, Birleşik Kıbrıs Partisi ve AKEL’in yürüttükleri ortak çalışmalardan söz edilen programda, BKP Genel Başkanı İzzet İzcan; Muratağa, Atlılar ve Sandallar ziyaretinin toplumun genelinde olumlu karşılandığını, toplumlararası yakınlaşmanın sağlanması, toplumların birbirine güven duyması ve ortak acıların paylaşılması açısından bu tür etkinliklerin önemli olduğunu vurguladı.

İzcan, “Her iki toplum da geçmişte yapılan hatalardan ve bu hataların sonucu olan ortak acılardan ders almalı ve  birbirinin acılarını paylaşmalıdır. Barışa ancak  böyle ulaşılır” dedi.

BKP Genel Başkanı İzzet İzcan, liderlerin birbirlerine kırmızı çizgi çizmekten uzak durmaları, özellikle mülkiyet ve güvenlik konularında hassas olmaları, antlaşmanın bir geçiş süreci olacağı, iki tarafın ekonomik durumlarının eşitleninceye kadar geçici derogasyonların olabileceği, ancak AB hukukuna taban tabana zıt ve temel insan haklarına aykırı olan kalıcı derogasyonlarda ısrar etmenin kimseye bir faydası olmayacağı ve muhtemel çözümü engelleyeceği uyarısında bulundu.
 
AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu da konuşmasında, BKP ile AKEL arasındaki  işbirliği ve Kıbrıs konusundaki görüşlerini aktardı.