İzcan, yaptığı yazılı açıklamada, Ortadoğu’da yaşanan gelişmeler ve Ortadoğu’yu yeniden şekillendirme planlarının, Amerika’nın Büyük Ortadoğu Projesi kapsamında ve dünyayı yeniden paylaşım projesinin kanlı savaşlarla yüzünü gösterdiğine vurgu yaptı.

İzcan, “Yurdumuz Kıbrıs’ta da toplumlar, bu ateşin ortasında, etnik ve dini farklılıklar ön plana çıkarılarak çatışmaya sokulmuştur. Geçmişte yaşananlara bakarsak aslında Kıbrıslı Türkler ve Kıbrıslı Rumlar hariç herkes, garantörler dahil yaşananlardan kârlı çıkmıştır. Birleşik Krallık hala Kıbrıs’taki üstlerini koruyabilmekte, Yunanistan ve Türkiye ise garantör ülke olmanın avantajlarını yaşamaya devam etmektedir” dedi.

“Gelinen aşamada dış güçler belirsizliğin devamı veya sorununun çözümü yönünde adım atabilirler” diyen İzcan “şartlar değiştiği gibi çıkarlar da değişebilmektedir.  BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Eide Haziran 2016’da referanduma gitmeyi hedeflediklerini açıklamıştır.” ifadelerini kullandı.

Akıncı’nın Cumhurbaşkanı seçilmesinin görüşme sürecine ivme kattığını belirten İzcan, bu noktada yapılması gerekenin masadaki sürecin topluma doğru aktarılması ve sonuca ulaşma hedefiyle sürece dahil olmasının sağlanması olduğunu ifade etti.

İzcan, BKP’nin bu çerçevede halkın doğru bilgilendirilmesi için üzerine düşeni yapacağını da sözlerine ekledi.