Birleşik Kıbrıs Partisi (BKP) Genel Başkanı İzzet İzcan, Kıbrıslı Türklerin güvenliğinin önemli olduğunu, bulunacak bir çözümde bunun mutlaka dikkate alınması gerektiğini ancak mevcut garanti sisteminin ne Kıbrıslı Türklerin, ne de Kıbrıs’ın bütününün güvenlik ve geleceğini koruduğunu savundu.

“Kıbrıslı Türklerin güvenliğini öne sürerek, Kıbrıs’ı bugüne kadar olduğu gibi, bundan sonra da tutsak kılacak 1960 garanti sistemini kabul etmiyoruz” diyen İzcan, çözümle birlikte Kıbrıs’ın tüm yabancı asker ve üslerden arındırılmasını ve bağımsız özgür bir ülke olmasını talep ettiklerini kaydetti.

İzcan yaptığı yazılı açıklamada, garantör ülkeler Türkiye, Yunanistan ve Birleşik Krallık’ın Garanti ve İttifak Anlaşmalarıyla Kıbrıs Cumhuriyeti’nin bağımsızlığını, toprak bütünlüğünü, güvenliğini ve anayasal düzenini garanti ettiklerini, ancak bunun tam tersini yaptıkları görüşünü savundu.

İzcan, “Garantör ülkelerin korudukları tek varlık emperyalist İngiliz üsleri olmuştur” dedi.

Federal Kıbrıs’ın bağımsız ve özgür olması gerektiğini vurgulayan BKP Genel Başkanı İzzet İzcan açıklamasında “Federal Anayasa, her türlü milliyetçiliği, ırkçılığı, fanatizmi ve ötekileştirmeyi yasaklayacak ve ihlal edenlere karşı ağır cezai ve caydırıcı yaptırımlar içermelidir. Federal anayasa çerçevesinde çalışacak güvenlik birimleri ve yargı sistemi her iki toplumun güvenlik ihtiyacı temelinde oluşturmalıdır” ifadelerine de yer verdi.