Birleşik Kıbrıs Partisi (BKP) Genel Başkanı İzzet İzcan, Türkiye’de gerçekleşen Dünya İnsani Zirvesi’nin; “Kıbrıs’ta barış ve çözüm için bir fırsata dönüştürülmesi gerekirken krize dönüşmesinin üzüntü verici ve kabul edilemez olduğunu” kaydetti.

İzcan, yazılı açıklamasında, “Liderler birbirlerine karşı samimi davranmalı ve çözüm karşıtlarına bekledikleri fırsatı vermemelidir” dedi.

İzcan, Dünya İnsani Zirvesi’ne katılacak üye devletlerin isimlerinin önceden belli olmasına rağmen, bu üye devletler onuruna verilen yemeğe, üye olmayan Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın da davet edilmesinin krizi tetiklediğini iddia etti.

İzzet İzcan, “Bu tür kısa günün kârı hesabıyla yapılan hamleler iki toplum arasındaki ilişkilere zarar verdiği kadar, toplumlar arası güveni de ortadan kaldırmakta ve görüşme sürecine zarar vermektedir, doğru da değildir” dedi.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın bu tür davetler konusunda daha dikkatli davranması gerektiğini savunan BKP Genel Başkanı İzzet İzcan “Her iki tarafın da provokasyonlar karşısında birbirleri ile konuşarak samimi davranması, Kıbrıs’ta kurulması hedeflenen Birleşik Federal Kıbrıs’a yardımcı olacağı gibi çözüm karşıtı statükocu çevrelerin dört gözle bekledikleri kriz ve kaos ortamını engelleyecektir” ifadelerini kullandı.