Birleşik Kıbrıs Partisi (BKP) Genel Başkanı İzzet İzcan, Siyasi Partiler Yasası ile Aile Değişiklik Yasası’nın toplum adına kazanımlar ve yenilikler içerdiğini belirterek, Seçim ve Halk Oylaması Yasa Önerisi’nin de “anti-demokratik seçim barajını ve bölgeciliği ortadan kaldıracak ve ülkeyi tek seçim bölgesi yapacak şekilde” yasalaşmasını talep etti.

İzcan, yaptığı yazılı açıklamada, Siyasi Partiler Yasası’nda yapılan değişikliklerin demokrasi açısından ileri adımlar olduğunu, bu yasa ile milletvekili transferlerinin engellendiğini ve mecliste temsil edilmeyen ancak yüzde 3 oranında oy alan partilere de devlet katkısı öngördüğünü kaydederek, “BKP olarak yaptığımız çağrıları önemseyip, yasanın 45’inci maddesini yüzde 3 oy alan partilere de devlet katkısı sağlayacak şekilde yeniden düzenleyen parlamentodaki tüm siyasi partilere teşekkür ederiz” dedi.

Meclis’te bulunan siyasi partilerden bundan sonra beklenenin, seçim sistemi ve barajla ilgili yeni düzenlemeler yaparak siyasetin daha sağlıklı bir temele oturtulmasını sağlamaları olduğuna dikkat çeken İzcan, “Toplum oy verdiği tüm kesimlerin mecliste temsil edilmesini istemektedir. Düşünceye karşı baraj kabul edilemez. Tüm düşünceler parlamentoda temsil edilmelidir” ifadelerini kullandı.

Anti-demokratik olarak nitelediği seçim barajının ve bölge barajlarının kaldırılarak, ülkenin tek seçim bölgesi yapılmasını, bu bağlamda Seçim ve Halk Oylaması Yasası’nın bir an önce yeniden düzenlenerek yasalaşmasını talep eden İzcan, BKP olarak bu yönde atılacak olumlu adımları destekleyeceklerini vurguladı.