Birleşik Kıbrıs Partisi Genel Başkanı İzzet İzcan ve beraberindeki heyet, Sayıştay Başkanı Osman Korahan’ı ziyaret ederek, KIB-TEK’te “yaşananlarla” ilgili bilgi alışverişinde bulundu ve kurumun denetlenmesini talep etti.

BKP açıklamasına göre parti genel başkanı İzzet İzcan görüşme sonrası basına yaptığı açıklamada, Sayıştay denetçilerinin KIB-TEK yönetimince kapı dışarı edildiği ve denetim görevlerinin yapılmasının engellendiğini savunup, hala daha KIB-TEK’in Sayıştay tarafından denetlenemediğini kaydetti.

Sayıştay Başkanlığı’nın denetim yapmalarının engellendiğini ve denetim yapılması için Başsavcılığın gerekeni yapması yönünde Başsavcılığa yazı yazıldığını kaydeden İzcan,  Başsavcılıktan gereken cevabın gelmediği için Sayıştaylığın denetimi halen yapamadığını kaydetti.

Halkın malı olan KIB-TEK’in denetlenmesinin engellendiğini ve kurumda usuzlsüzlükler yaşandığına dikkat çeken İzcan, bunun BKP ve Kıbrıs Türk toplumunca kabul edilemez olduğunu vurguladı.

Kuruma sınavsız, mülakat usulü ve partizanca istihdamlar yapıldığını, mevsimlik ve kalıcı olarak istihdam edilenlerin sayısı ve isimlerinin kamuoyuna açıklanmasını talep ettiklerini belirten İzcan, şöyle dedi:

“İstihdam edilenlerin bir kısmı, yönetim kurulu üyeleri ve hükümet ortağı DP-UG’ye verilen kontenjanlardan, geriye kalanları ise KIB-TEK Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Akim ve hükümetin büyük ortağı CTP-BG’nin örgütlerince saptanmıştır. Kuruma alınan Led Lamba ve Akıllı Sayaç ihaleleri şeffaf ve hukuka uygun yapılmamıştır. 2 adet dizel jeneratör alımı için ihaleye çıkılmamıştır. Borçlanma Komisyonu’na gidilmeden çeşitli bankalardan önemli miktarlarda borçlanmaya gidilerek yasalar ihlal edilmiş ve kurum zarara uğratılmıştır.”

Birleşik Kıbrıs Partisi olarak Sayıştay Başkanlığı’nın gerekli denetimleri yapmasını, Başsavcılığın ise usulsüzlük saptanması durumunda yasal soruşturmayı başlatmasını talep ettiklerini kaydeden İzcan, KIB-TEK’in kimsenin çiftliği olmadığını, halkın kurumu olduğunu belirtti.