Birleşik Kıbrıs Partisi (BKP) Genel Başkanı İzzet İzcan, müzakere sürecinin yeniden başlayabilmesi için 6 Nisan’da süresi dolacak Navtex’in uzatılmaması ve Rum Lider Nikos Anastasiadis’in müzakere masasına dönmesi gerektiğini söyledi. İzcan, “Tüm Kıbrıslılar erken federal çözüm özlemi içindedir” dedi.

İzcan yaptığı yazılı açıklamada, sondaj çalışmalarına ara verilmesini ve Barbaros Hayrettin Paşa gemisinin geri çekilmesinin müzakere sürecinin yeniden başlayabilmesi yönünde atılan karşılıklı ve olumlu bir adım olarak niteledi. “Gerginlik ve zamana oynama politikalarının hiç kimseye kazanç sağlamadığı görülmüştür” diyen İzzet İzcan, kapsamlı müzakere sürecinin biran önce başlamasını talep etti.

Kıbrıs sorunuyla ilgili gelişmelerde ve çözüm sürecinde Kıbrıslı Türklerin özne olacağı yeni bir anlayışa ihtiyaç duyulduğunu vurgulayan İzcan, erken zamanda sonuca ulaşabilmek için alışılmış kalıpların ve yöntemlerin dışına çıkılmasının şart olduğunu kaydetti. “Güven arttırıcı önlemlerin müzakere süreciyle paralel şekilde hayata geçirilmesi gerek” diyen İzcan şunları da ekledi:

“Güven Arttırıcı Önlemleri kapsamlı çözümün parçası olarak ele almak veya müzakere sürecine hapsetmek statükocu yaklaşımlardır. Güven Arttırıcı Önlemlerin müzakere süreciyle paralel bir şekilde hayata geçirilmesi, toplumlararası güvenle birlikte federal kültürün gelişmesini sağlayacak ve kapsamlı müzakerelerin ilerlemesi için yapıcı katkılar sunacaktır.”