Birleşik Kıbrıs Partisi (BKP) Genel Başkanı İzzet izcan, Türkiye’de yaşanan  gelişmeleri kaygı ile izlediklerini kaydetti.

BKP basın bürosundan yapılan açıklamaya göre, İzcan kaygıyla izlemekte oldukları gelişmelerle ilgili; “ 15 Temmuz darbe girişimini hep birlikte kınadık. Ancak 15 temmuz’u bahane ederek yeni darbeler yapmak, düşünce suçluları yaratmak, gazeteleri kapatmak ve demokrasiyi askıya almayı da hep birlikte kınamamız gerekiyor. Özgür Gündem, Evrensel ve Cumhuriyet Gazetelerine yapılanlar,  medya kuruluşlarını kapatmak, HDP milletvekillerini ve  parti liderlerini tutuklatmak, yurt dışı yasağı koymak demokrasi ve özgür düşünceye yapılan darbelerdir. Türkiye’de son dönemlerde yaşanan siyasi gelişmelerden büyük kaygı duymaktayız” dedi.

Tüm dünyanın Türkiye’de yaşananları büyük bir kaygı ile izlediği ve nerede duracağını merak ettiğini ifade eden İzcan, yaşanmakta olan gelişmelerin 12 Eylül 1980 darbe sonrası; “yargı sistemine el konulması, kurumların  demokratik bir şekilde çalışmaması” gibi konularla benzerlik taşıdığını savundu.

“Türkiye’de Yargı, üniversiteler, medya, kitle iletişim araçları kısacası demokratik ve bağımsız olması gereken tüm kurumları hükümet tamamen ele geçirmiştir. Bu Türkiye halkları için, Türkiye demokrasisi için büyük bir tehlikedir. Başkanlık rejimini hayata geçirmek adına bugün AKP iktidarı demokrasi ve insan halkalarını katletmektedir. Baskı rejimi her geçen gün ülkeyi ve tüm kurumlarını ele geçirmektedir” diyen İzcan, ülke yönetiminde esas olan ‘demokrasi ve insan haklarına sahip çıkma’ olduğunu savundu.

BKP olarak beklentilerinin bir an önce ‘anti demokratik sürecin atlatılması ve halk egemenliğine dayalı demokratik, layık, insan hak ve özgürlüklerine ve hukuka saygılı bir yönetim şeklinin oluşması’ olduğunu belirten İzcan, “ Türkiye halklarının kardeşçe bir arada yaşayabilmesi için ayrıştırıcı değil birleştirici, demokratik, insan hakları ve hukuka saygılı bir devlet yönetimine ihtiyaç vardır” dedi.