Birleşik Kıbrıs Partisi Genel Başkanı İzzet İzcan, Kıbrıs’ın kuzeyindeki yargı sisteminin Türkiye ile uyumlaştırılmaya çalışıldığını savunarak bunun kabul edilemez olduğunu söyledi.

İzcan, “Yargıda Türkiye’deki sistem model alınamaz. Türkiye yargı sistemi, dünyadaki en sorunlu, en gelişmemiş, en anti demokratik yargı sistemlerinden biridir” iddiasında bulundu.

İzzet İzcan, yargı sistemi ile ilgili yapılması planlanan yasal düzenlemelerin Türkiye’deki hükümet aracılığı ile masaya konulmuş bir konu olduğunu ileri sürerek, bu değişikliğin bir mali protokol kapsamında tartışılmasını hayretle karşıladıklarını söyledi.

İzcan, şöyle devam etti:

“Türkiye kamuoyunun  yargı bağımsızlığının tehdit altında oluşunu ve  siyasallaştırıldığını tartıştığını göz önüne alırsak daha kötü, daha aksak bir yargı sistemine uyum sağlamak için yasal değişikliklere gitmeye kalkmak abesle iştigaldir. Yargı sisteminde var olan teknik ve mali eksikliklerin düzenlenmesi için  birçok adım atılması şart ancak, siyasallaşmış, bağımsızlığını yitirmiş bir sistemin model alınması kabul edilemez.”