İzzet İzcan, BKP Basın Bürosu aracılığıla Kıb-Tek’le ilgili yaptığı açıklamada, Başbakan Ömer Kalyoncu’nun açıklamalarına da atıfta bulundu.

Başbakan’ın, Kıb-Tek’e yapılan istihdamların hatalı olduğu yöndeki  ifadesine değinen İzcan,  “Partizanca istihdam edilen 135 kişi durdurulmalı, personel ihtiyacı varsa münhal ilan edilerek bu 135 kişi başvuran diğer vatandaşlarla beraber sınava tabi tutulmalı” dedi.

Kurumun bilerek zarara sokulduğunu da savunan İzcan şunları savundu:

“Kuruma münhalsiz partizanca 135 kişi istihdam edildi. İhalesiz jenaratör alındı. Led lamba ve akıllı sayaç ihaleleri usuzlsüz yapıldı. Bir çok bankadan borçlanma komisyonunun onayı olmadan borç alınarak kurumun borç ve faiz yükü arttırıldı. Ortalama 10 bin TL üzerinde maaş alan ayrıcalıklı bir kesim yaratıldı. K ödeneği adı altında çalışanlar elektrik parası ödemekten muhaf tutuldu. Kurumun alacakları toplanmamaktadır. Yalnızca Maliye Bakanlığı’nın borcu 40 milyon TL’nin üzerindedir. AKSA ile yapılan alım garantili sözleşmelerle elektrikte kısmi özelleştirilme gerçekleştirilmiş ve Teknecik kapasitesinin altında çalıştırılmaktadır.”

Öne sürdüğü gerekçeler altında elektriğe sürekli zam yapılmasının kabul edilemez olduğunu savunan İzcan, “Kurumu zarara uğratanlar hakkında yasal işlem başlatılarak yarattıkları zarar kendilerine ödetilmelidir” dedi.

İzcan, elektrik fiyatlarına zam yapılmasına gerekçe olarak petrol fiyatlarının gösterilmesinin doğru olmadığını çünkü petrol fiyatlarında düşüşte olduğunu kaydetti.

Bakanlar Kurulu’nun elektrik santrallerinde kullanılmak üzere ithal edilecek yakıtın kükürt oranının yüzde 1’in üzerinde olmasına olanak sağlamasını ve Teknecik Elektrik Santrali’ne filtre takılmamasından dolayı eleştiride bulunan İzcan, “insan ve canlı yaşamının hiçe sayıldığını” savundu.

İzcan, Sayıştay denetiminin yeniden başlatılması ve kurumu zarara uğratanların yargılanması için BKP’nin her türlü yasal süreci başlatacağını da bildirdi.