Kutsal topraklardaki izdihamda hayatını kaybeden Türk hacı sayısı 2 olarak açıklandı. 6 Türk hacıdan ise hâlâ haber yok.

Türkiye Diyanet İşleri Başkanlığı Hac ve Umre Hizmetleri Genel Müdürü Enver Günenç, "Mina'daki izdihamda 2 Türk hacısı vefat etti, 3 gündür ulaşılamayan 6 kaybımız var" dedi.

Mekke Din Ataşeliğinde basın toplantısı düzenleyen Diyanet İşleri Başkanlığı Hac ve Umre Hizmetleri Genel Müdürü Enver Günenç, kayıp olan 6 kişiden ümit kesmediklerini, ilk etapta 18 olan kayıp sayısının Suudi Arabistan'ın değişik hastanelerinden gelen bilgiler ile 6'ya kadar düştüğünü söyledi. Günenç, gelişmelerle alakalı şu bilgileri verdi:

"Mina'daki hadise çok üzücü. Ülkemizin kaybının az olmasını bile sevindirici tablo olarak aktarmaktan hicap duyuyoruz. Yıllardır Diyanet'in yaptığı organizasyon tecrübeleri neticesinde, hacılarımızın muhtemel elim olaylardan uzak tutulduğunu gösteriyor. Mina'daki faciadan sonra ataşeliğimizde, kriz merkezi oluşturduk. Olayda kayıp sayısı ve yaralı sayısının çok fazla olması sebebiyle tespitler yavaş yürüyor. Hadiseyi bayramın ilk günü duyduktan itibaren, gerek bizimle, gerek seyahat acenteleri ile gelenlerden, kayıpların taramasını yaptık. Hangi kafilemiz hadiseye girdi, girmedi bunu araştırdık. Diyanet İşleri ile gelen hiçbir kafilesi bu hadisenin içerisinde kalmadı. Bizim kafilelerimiz en geç saat 06 ya kadar şeytan taşlayarak otellerine girdi. Olay ise bayram sabahı saat 8 ile 9 arası yaşandı. İki küçük grubun hacıları yaşlı olduğu için bu hadisenin içine girdiğini tespit ettik. İlk gün 18 kayıp hacımız vardı. Bugün kayıp hacı sayımız 6'ya indi. Cidde'deki hastanelere sevk edilenlerden haberler aldıkça kayıp rakamımız düştü. Daha önce kamuoyuna açıklanan 4 vefat eden hacımızın 2'sinin kendi rahatsızlıkları sebebiyle hastaneye kaldırıldıkları sonradan ortaya çıktı. Başkanlığımız organizasyonu ile gelen yaşlı bir hacı adayımız geç oteline geliyor, girerken kalp krizinden merdivenlere düşüyor ve hastanede yüzü yaralı olarak vefat ediyor. Bundan dolayı izdiham faciasından zannedildi. Mina'daki izdiham hadisesinde vefat eden hacı sayımız 2'dir. Yozgat'tan Sahure Çoşkun (70) ve Cemay Nur Bozkurt (68) olay yerinde hayatlarını kaybettikleri kayıtlara girdi. Halen 3 gündür ulaşılamayan Yozgat'tan İsmail Aslan (64) ve Şengül Aslan'a (63) Satılmış Gençel (74), şirket görevlisi Enver Karaküllah (55) Kastamonu'dan Hikmet Çapar (78) ve İsmail Muzır" dan (77) haber alınamadı."

AMBULANS UÇAK İLE TÜRKİYE'YE NAKLEDİLECEKLER

Suudiler Mina'da vefat edip defnedilenlerin fotoğraflarını yayınlamaya başladığını belirten Enver Günenç, "Kayıp olanlarla alakalı 15 diyanet görevlisi Muaysım Morgu önünde ve Şişe'de Suudların açıklama yaptıkları noktada çalışıyorlar. Fotoğraflardan kayıp hacılarımızın vefat edip etmediklerini araştırıyorlar. Hastanelerimizde şu anda yatan 8 yaralımız var. Vefat edenler ve kaybolanların Türkiye'deki yakınlarına tek tek telefon açılarak bilgilendirilmiştir. Vinç kazası, hacda vefat edenler ve Mina'daki izdihamda hayatını kaybedenlerin sayısı toplam 62 kişi oldu. Vinç kazasında yaralanan 8 kişi ile genel durumu hassas olan 25 hasta, Genelkurmay'ın tahsis ettiği ambulans uçak ile Türkiye'ye nakledilerek kalan tedavilerini ülkemizde sürdürecekler" diye konuştu.

Genel Müdür Enver Günenç, önümüzdeki yıl hacca geleceklerden belli bir yaş üzerindekilerden sağlık raporu isteneceğine ilişkin soruya ise, "Böyle bir düşünce var. Ancak bu hac organizasyonunu tamamlayıp döndükten sonra değerlendirilecektir" cevabını verdi.