Ercan Havaalanı’nın uzatılacak ve yeni yapılacak pistleri için Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Raporu onayı alınmadan inşaat başlatıldı. ÇED onayı olmadan başlatılan çalışmalar çerçevesinde dozerler çevrede dev çukurlar açarken bölgedeki ağaç ve dere yataklarına da zarar veriliyor

31 BİN AĞAÇ KESİLİYOR: Ercan’daki yeni terminal binası, yeni pist ve mevcut pistin uzatılması için toplamda 31 bin ağaç kesilecek. Bazı yerlerde bu ağaçların kesimine başlanırken bazı bölgelerde ise ileriki dönemde kesim yapılacak. ÇED Raporu’nun ise inşaatın başlamasına rağmen halen hazırlanma aşamasında olduğu ifade edildi

BİYOLOGLAR RAHATSIZ: Biyologlar Derneği Başkanı Hasan Sarpten, hazırlanmakta olan ÇED Raporu’nun şirketin istediği şekilde tasarlanmaya çalışıldığını ifade ederek, “yapılan kıyımı hazırladıkları ÇED Raporu ile kulbuna uydurmaya çalışıyorlar” dedi. Orman Mühendisleri, “Eğer bu proje yapılacaksa bu ağaçlar kesilecek. Yerine ise 3 katı fidan dikilecek” dedi

Bertuğ TOPAL

Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Raporu onayı olmadan kazı ve inşaat işlerine başlanan Ercan Havaalanı'nda işler karışıyor. Ercan'da T& T Şirketi'nin ÇED raporu onayı alınmadan inşaata başladığı ortaya çıktı. Çevreye duyarlı örgüt ve vatandaşlar yaşanan bu gelişme karşısında harekete geçmeye hazırlanıyor.
ÇED Raporu olmadan başlanan yeni terminal binası inşası ve yeni pistin yapımı nedeniyle inşaatlar yasalara uygun olmadan yapılıyor.

Biyologlar Derneği, hazırlanan ÇED Raporu’nun da bir işe yaramayacağını ifade ederek ÇED Raporu’nun şimdiye kadar yapılan inşaatlara göre hazırlanmaya çalışıldığını belirtti. Biyologlar Derneği Başkanı Hasan Sarpten, “ÇED Raporu bugüne kadar ÇED Raporu onayı olmadan yapılan işlere uydurulmak için yapılıyor. Ciddi bir tahribat söz konusu” diye konuşarak rahatsızlığını dile getirdi.

Orman Mühendisleri Odası Başkanı Can Conkbayır ise bu projenin yapılması için ağaçların kesilmesinin şart olduğunu ifade ederek Ercan Havalimanı’nın yeni projesini hayata geçiren şirket ile yaptıkları anlaşma ile kesilecek 31 bin ağacın üç katı kadar ağacın kendilerini göstereceği yere dikileceğini belirtti.

Tahribat başladı

Ercan Havaalanı’nın yeni yapılacak pistleri ve yeni terminal binası için Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Raporu onayı alınmadan inşaat başlatıldı. Yaklaşık iki aylık bir süredir ÇED onayı olmadan başlatılan çalışmalar çerçevesinde dozerler çevrede dev çukurlar açarken bölgedeki ağaç ve dere yataklarına da zarar veriliyor.

31 bin ağaç kesilecek

Yapılan değerlendirmeler gereğince projenin yapılması için 31 bin ağacın kesilmesinin şart olduğu ifade edildi. ÇED Raporu’nun bile daha onaylanmadığı projede ağaç kesimleri yapılmaya başlandı. Bir çok ağaç kesilerek projeye kurban edildi.

Derenin yönü değiştirildi

ÇED Raporu olmadan Ercan Havalimanı’nda yapılan projede yer alan yeni pist yapımı ve eski pistin uzatılması için bölgeden geçen derenin de yönü değiştirildi.

Şikayet yapılacağı endişesiyle devlet memurları yoğun bir mesai altında çalıştırılarak bir çok unsur da boş bırakılmak suretiyle ÇED Raporu’nun doğruluğu da tespit edilmeden bu rapor yayınlandı.
Yapılan değişiklik ile derenin mevcut geçişinin pist ve yeni terminal binasından geçmesi nedeniyle yönü değiştirildi.

Ciddi çekinceler var

Bir çok kesimin Çevresel Etki Değerlendirme Raporu olmadan yapılan bu işler dolayısıyla ciddi çekinceleri mevcut. Yapılan işlemlerin ÇED Raporsuz yapılmasının ciddi çevre tahribatına yol açabileceği ifade edilirken Biyologlar Derneği dahil bir çok sivil toplum örgütü projeye karşı çıktı.

Şimdi ne olacak?

Elde edilen bilgilere göre Ercan Havaalanında ÇED raporu onayı alınmadan inşaat başlatıldı. ÇED onayı olmadan başlatılan çalışmalar çerçevesinde dozerler çevrede dev çukurlar açarken bölgedeki ağaç ve dere yataklarına da zarar veriliyor.

Bölgenin doğal yapısı ile oynanan gelişmeler yaşanan Ercan Havaalanı inşaatı konusunda kamuoyu şu soruların yanıtının hemen verilmesini istiyor

1- Çevre Dairesinin onayı olmadan Ercan Havaalanı Çevresinde açılan dev çukurları bir vatandaş başka bir yerde açmaya kalksa ne olur?

2- Böylesi büyük bir inşaat ÇED raporu onayı olmadan nasıl başlatılabilir?

3- Hükümet ÇED raporu konusunda duyarlı bir hükümet olma iddiasında bir hükümet olarak Ercan'da yaşanan gelişmeler karşısında ne yapmayı düşünüyor?

4- Hükümet ÇED raporu olmadan doğal dengeyi bozacak şekilde çevreye yapılmakta olan tahribat karşısında sessiz mi kalacak?

5- Ercan Havaalanı bölgesinde kesilen ağaçlar, zarar gören dere yataklarının hesabını kim soracak?

6- "Biz yaparız ÇED raporu çok da önemli değil arkadan gelir" anlayışı devleti ve kurumlarını kaale almayan gayri ciddi ve gayri yasal bir anlayış değil mi?

7- Böylesi bir anlayışa karşı sessiz mi kalınacak? 

Sarpten: ÇED, kulba uydurulmaya çalışılıyor

Biyologlar Derneği Başkanı Hasan Sarpten, Ercan Havalimanı’ndaki projenin ÇED Raporu yapılan işlere ÇED Raporu’nun uydurulmaya çalıştığını ifade etti. ÇED raporunun kılıfına uydurulmaya çalışıldığını da kaydeden Sarpten, “Çelişkili rakamlar gelmekle birlikte binlerle ifade edilen rakamlarda ağaçların telef edildiği ve edilmeye devam edileceği ifade ediliyor. Ülke ekonomisi açısından ne kadar önemli olursa olsun bu projenin böyle devam etmesine karşıyız. Ekolojik bir ortam sağlanmadan ekonomik bir katkı sağlanamaz. Ağaç aktarma makinası var ama kullanılmıyor. Bu konu ne kadar ekonomi için önemli olursa olsun biz şiddetle karşıyız. O zaman biz bir sürü insan yapalım ama istediğimiz insanları da öldürelim. Dikilen hiçbir fidan kesilen ağaçların yerini tutamaz. Ülkenin verimli orman arazileri yüzde 10 civarındadır. Bu proje ekolojik bir problem yaratacaksa ne olursa olsun vazgeçilmelidir. Ne olursa olsun devam edecek demek yanlıştır. Bunun bedelini kimse ödeyemez” dedi.

Conkbayır: Kesilen ağaçların yerine 3 katı ağaç dikilecek

Orman Mühendisleri Odası Başkanı Can Conkbayır ise ÇED Raporu ile ilgili görüşlerinin alındığı ifade ederek ufak tefek değişikliklerini ardından ÇED Raporu’nun onaylanacağını belirtti.

ÇED Raporu ile ilgili dairelerin olumlu görüşler verdiğini belirten Conkbayır, projenin tamamlanması için 31 bin ağaç kesilmesi gerek ifadesini klullandı. Conkbayır, “25 bin ağaç orada kalacak. 56 bin toplam ağaç var. Oda olarak biz de ÇED Raporu’nun hazırlanması sürecine müdahil olduk. Olumlu görüş vereceksek bizim de dahil olmamız gerekirdi. 107 hektar orman var. 60 hektar civarında orman kaybı yaşanacak. Bu rakam da minimumda tutuldu. İlk halinde bütün ağaçların kesilmesi öngörüldü. İtiraz ettik. Ve bunu 60 hektara düşürdük. Minimumda tuttuk. Daha da fazlasını yapmak için bu projeyi yapmamak gerekirdi. Öncelikle devlet 60 hektarlık orman alanı ilan edecek. Bu arazi içerisine de orman yapılacak. 100 binin üzerinde yeni fidan dikilecek. Alan olarak da en az kaybedilen alan kadar olacak. Oradaki ağaçlar daha büyük olduğu daha az ağaç vardı. Daha fazla ağaç dikilecek. Devlet tarafından ilan edilecek alanlara havaalanını inşa edecek şirket tarafından masraflar karşılanarak yapılacak. 20 yıllık bakımını da şirket karşılayacak. Orman Dairesi projesini hazırlayıp şirkete verecek onlar da masrafları karşılayacak. Son dakika değişiklik yapılmazsa ÇED Raporu’nda bu değişiklik de yer alacak.