Ahmet Vamık

Cumhuriyet Meclisi’nde beş milletvekili ile temsil edilen Demokrat Parti’nin üç vekilinin UBP-DP koalisyon hükümetinde yer alması ve Demokrat Parti Milletvekili Hüseyin Alanlı’nın Meclis Başkan Yardımcılığı görevini yürütmesinden dolayı Meclis komitelerinde Demokrat Parti’yi temsil edebilecek tek milletvekili Dr. Mustafa Arabacıoğlu kaldı. Cumhuriyetçi Türk Partisi’nin Demokrat Parti’nin meclis komitelerindeki temsiliyet hakkını Ulusal Birlik Partisi’ne devretmesi önerisini reddetmesine rağmen Demokrat Parti hükümeti teknokrat bakanlar ile oluşturmaktan vazgeçti. Demokrat Parti’nin komitelerde adeta joker vekili haline gelecek olan Mustafa Arabacıoğlu, Detay Gazetesi’ne yaptığı açıklamalarda, hükümetin başarılı olacağına dair inancını dile getirdi.

“BENİM BÜTÜN KOMİTELERDE YER ALMAM MÜMKÜN DEĞİL”

Ulusal Birlik Partisi’nden komitelerde Demokrat Parti’ye destek olacağı yönünde söz alındığını ve bunun üzerine hükümette vekillerin yer almasına karar verildiğini belirten Demokrat Parti Milletvekili Dr. Mustafa Arabacıoğlu, “ben bütün komitelere yetişeceğim dersem yalan olur. Zaten öyle bir durumda komiteler çalışmaz. Yeri geldiği zaman aynı gün aynı saate komite toplantıları olur” dedi.

“UBP’Lİ VEKİLLER KOMİTELERDE DP KONTENJANINDAN YER ALACAK”

CTP’nin bu öneriyi reddetmesine rağmen UBP’li vekillerin Demokrat Partili vekillerin kontenjanından komitelerde yer alacağını söyleyen Arabacıoğlu, “komitelerde yer alacak vekiller önce başkanlık divanında onaylanır. Meclis Genel Kurulu’nda komitelerde kimlerin yer alacağı oylamaya sunulmaz sadece komite oylanır. Başkanlık Divanı’ndaki oylamadaysa CTP komitede yer alacak isimleri reddedilir fakat iktidar Başkanlık Divanı’nda çoğunlukta olacağı için bir sorun çıkacağını düşünmüyorum” diyerek, kendisinin yoğun bir tempoda çalışmak zorunda kalacağını, yeri geldiği zaman her gün mecliste olması gerekeceğini, meclis oturumunun ardından öğleden sonraları da mecliste kalması gerektiği durumlar olacağını ve kendisini yorucu bir sürecin beklediğini ifade etti.

“ÖNEMLİ OLAN UYUM İÇERİSİNDE ÇALIŞMAKTIR”

Mecliste çoğunluğun oluşturduğu bir hükümetin başarılı olamadığını belirten Mustafa Arabacıoğlu, 39 vekilin yer aldığı çoğunluk hükümetinin ilk başta hiçbir sorun yaratmayacak bir hükümet olarak yola çıktığını fakat arada uyum olmadıktan sonra çoğunlukta olmanın bir anlamı olmadığını hatta yeri geldiği zaman Meclis Genel Kurulu’nda nisabı muhalefetin sağladığını dile getirdi. Nisap konusunda zaman zaman sorun yaşanabileceğine değinen Arabacıoğlu, bu sorunun sürekli hale gelmeyeceğini ve nisabın sağlandığı günlerde gerekirse daha yoğun bir çalışma yapılacağını sözlerine ekledi.

“ÖNEMLİ OLAN KOMİTELERDE NİSAP SORUNU YAŞANMAMASIDIR”

Meclis Genel Kurulu’nun toplanmasından daha önemli konunun komitelerin oluşması ve komitelerde yasa önerilerinin hazırlanması olduğunu kaydeden Arabacıoğlu, komitelerde nisap sorunu yaşanmaması ve komitelerin üretim yapabilmesi için yoğun bir çalışma yapacaklarını dile getirdi.

“REFORM HÜKÜMETİNDEN SÖZ ETMEK MÜMKÜN DEĞİL”

Bağımsız vekillerinde desteği ile birlikte 26-27 sayısına ulaşan bir hükümetten reform hükümeti olarak söz etmenin mümkün olmadığını vurgulayan Arabacıoğlu, hayalci olmamak gerektiğini ve hükümetin belirli kesimlerle mücadele etmekte zorlanacağını da belirtti. Arabacıoğlu, “toplumun beklenti içinde olduğu konularda 100 gün içinde bir başarıya ulaşabilir ve toplumun gözünde bir umut ışığı oluşturabilirsek bu hükümetin normal seçim dönemine kadar görevde kalabileceğine inanıyorum” dedi.