Suna ERDEN 

Kuzey Kıbrıs’ta son zamanlarda “yolsuzluk” en tartışmalı konu haline gelirken, 2005-2014 yıllarını kapsayan Sayıştay raporları, ülkede yolsuzluk ve usulsüzlük yapılmayan kurum, kuruluş kalmadığını gözler önünde serdi. Yolsuzluk dosyalarından bazıları mahkemelerde görüşülüp dava tamamlanırken, birçok dosya ile ilgili soruşturmalar ise henüz tamamlanmadı. Sayıştaylığın, 10 yıllık süre zarfını kapsayan raporlarında, suç unsuru bulunan en fazla kurumun Cumhurbaşkanlığı Dairesi olması dikkati çekti. Cumhurbaşkanlığı Dairesi bütçesinin kullanımı ile ilgili 2001, 2003, 2004, 2005 yıllarını kapsayan sürede yapılan denetimlerde, bu yıllara ait mali harcamalarda suç unsuru bulunarak konu polis aktarıldı. Ancak yıllar geçmesine rağmen hem bu dört dosya hem de diğer birçok kuruma ait yolsuzluk dosyasında bir sonuca varılmadı. 

DİZ BOYU YOLSUZLUK 

Sayıştay raporlarında, 2005 ile 2014 yıllarını kapsayan tarihler arasında birçok kurum ve kuruluşta usulsüzlük ve yolsuzluk yapıldığı gözler önüne serildi. Yolsuzluk dosyalarından bazıları mahkemelerde görüşülüp dava tamamlanırken, birçok dosya ile ilgili soruşturmalar ise halen devam ediyor. Davalık olan ve sonuca bağlanan yolsuzluk dosyaları şöyle: 2005 yılında Karpaz Meslek Lisesi Turizm ve Otelcilik bölümü uygulama tesisi gelirleri ile ilgili usulsüzlük mahkemeye taşındı. Sanıklar para cezasına çarptırıldı. Yine 2005 yılında Sağlık Bakanlığı’nın Türkiye’ye tedavi amaçlı gönderdiği hastalarla ilgili harcamalarda yapılan usulsüzlükle ilgili de ceza davası açıldı. Davaya konu sanık yurt dışına kaçtığı için takipsizlik dosyalandı. Aynı yıl Posta Dairesi’nde de yolsuzluk meydana gelirken, ceza davası açıldı ve sanıklar hapse mahkûm edildi.2005 yılında yaşanan bir başka yolsuzluk da hentbol federasyonunda meydana geldi. Federasyon adına Merkez Bankası tarafından çıkarılan çeklerin hesaba değil şahıs hesaplarına aktarılması ile ilgili ceza davası açıldı. Sanıklar para cezasına çarptırıldı. 

ELEKTRİK KURUMUNDAN, BELEDİYEYE 

Elektrik kurumunda 2007 yılında yapılan denetimlerde tespit edilen yolsuzluklar hakkında hazırlanan Sayıştay raporu mahkemeye taşındı. Davaya konu sanıklar hapis cezasına çarptırıldı.2008 yılında Yeni Boğaziçi Belediyesi mali hesapları davalık olurken, davaya konu olan üç sanıktan biri aldığı parayı geri iade etti. Diğer iki sanık hakkında dava dosyalandı.2010 yılında da Güzelyurt Kaza Mahkemesi’nin 2001-2009 mazbata gelirleri ile ilgili yolsuzluk yapılırken, mazbata gelirlerini zimmetine geçiren mahkeme çalışanı hapis cezasına çarptırıldı. 

EN FAZLA CUMHURBAŞKANLIĞI BÜTÇESİ YER ALDI 

Sayıştaylık tarafından 2005-2014 yılları arasında yapılan denetimlerde suç unsuru bulunarak polise aktarılan ancak soruşturması halen devam eden birçok yolsuzluk dosyası bulunuyor. 2005-2014 yılları arasında Cumhurbaşkanlığı Dairesi bütçesinin kullanımı ile ilgili 2001.2003.2004.2005 yıllarını kapsayan dört ayrı suç unsuru bulunarak polise gönderilen dosya beklemeye devam ediyor. Üzerinden yıllar geçmesine rağmen halen beklemede olan ve soruşturması devam eden meseleler ise şunlar: Gümrük ve Rüsumat Dairesi Ercan Şube Amirliği 2008 yılı Mali Yılı Gelirleri Sayıştay raporunda suç unsuru bulundu. Konu 2010 yılında polis aktarıldı ancak halen soruşturma devam ediyor. Yine 2010 yılında suç unsuru bulunarak polise aktarılan, Güzelyurt Kaza Mahkemesi’nin 2001-2009 yıllarını kapsayan gelirleri Sayıştay raporu ile ilgili soruşturma da devam ediyor. Vakıflar Örgütü ve Din İşleri Dairesi’nin bazı yerleri kiralaması ile ilgili denetimde suç unsuru bulundu. Konu 2010 yılında polis aktarılırken, soruşturma devam ediyor. 

BU DOSYALAR YILLARDIR ÇÖZÜLEMİYOR 

Tarım Bakanlığı’na bağlı Tarım Dairesi Lefkoşa Fidanlığı 2011-2012 dönemi tahsilatlarında suç unsuru bulunarak hazırlanan Sayıştay raporu polise aktarıldı. Bu konunun soruşturması da henüz tamamlanmadı.2013 yılında İhtiyat Sandığında Sahte Vekâletname ile İştirakçi ödeme girişimi denetiminde suç unsuru tespit edildi ve bu konuda polise aktarıldı. Bu yolsuzlukla ilgili soruşturma da helan devam ediyor. Cumhurbaşkanlığı 2001 Mali Yılı Bütçesi ile ilgili Sayıştay raporu 2005 yılından beridir soruşturuluyor. Kuzey Kıbrıs Müzik Derneğine ödenen 180 bin Euro hakkında raporun soruşturması 2006 yılından beridir devam ediyor. 

Cumhurbaşkanlığı Dairesine ait 2005 Mali Ilı Bütçe Harcamalarına ait rapor 2007 yılından bu yana poliste soruşturuluyor. Kuzey Kıbrıs Türk Hava Kurumuna akaryakıt alımı, Değirmenlik Belediyesinin genel denetimleri ile ilgili rapor, yine Cumhurbaşkanlığı Dairesine 2004 yılı bütçesinden tahsil edilen ödeneklerin kullanılmasına ilişkin rapor 2007 yılından beridir poliste soruşturması devam ediyor. 

DOSYALAR BEKLEMEDE 

2009 yılında Cumhurbaşkanlığı Dairesine 2003 yılı bütçesinden tahsil edilen ödeneklerin kullanılmasına ilişkin raporun soruşturması devam ederken,2010 yılından beridir Akdoğan Belediyesi 2008 Mali Yılı Sayıştay raporlarının da soruşturması sürüyor. 2013 yılında suç unsuru bulunarak polise havale edilen Mehmetçik Belediyesi Kesin Hesapların Düzenlemesinin usule uygun yapılmadığından dolayı sorumlu kişiler hakkında yasal işlem başlatılması ile ilgili soruşturma devam ederken, Karayolları Dairesinin bütün stokuna ilişkin Sayıştay raporu da suç unsuru bulunarak 2014 yılında polise aktarıldı. Bu konuyla ilgili soruşturma da henüz tamamlanmadı.2014 yılında polise aktarılan ve soruşturması süren diğer meseleler ise şunlar: Telekomünikasyon Dairesi Milenyum Telefon Kartları ile ilgili rapor, Başbakanlık taşıt bakım ve onarım akaryakıt yağ alımları ile ilgili rapor ile ilgili polis incelemesi devam ediyor.