Kabinedeki 3 bakan değişikliği Başbakan Ömer Kalyoncu tarafından Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’ya sunuldu.

CTP-UBP Koalisyon hükümetinin CTP kanadında yapılan değişiklikle ilgili olarak saat 16.00 sıralarında Cumhurbaşkanlığı’na giden Başbakan Ömer Kalyoncu ile Cumhurbaşkanı Akıncı yaklaşık bir  saat görüştükten sonra basına açıklamalarda bulundu.

AKINCI: “BAŞBAKAN DEĞİŞİKLİK TALEBİYLE GELDİ, GÖRÜŞTÜK, BEN DE UYGUN GÖRDÜM”

Cumhurbaşkanı Akıncı, görüşmenin sonunda basına yaptığı açıklamada, Başbakan Kalyoncu’nun başkanı olduğu hükümette değişiklik yapma talebiyle kendisini ziyaret ettiğini ve bununla ilgili görüştüklerini, Başbakan’ın kendi tasarrufundaki bu değişikliği kendisinin de uygun gördüğünü belirtti.

1445266610.jpg

Hükümetin daha değişik bir çehreyle yoluna devam edeceğine işaret eden Akıncı, yeni kabine üyelerine başarılar dilerken, görevinden ayrılanlara da hizmetleri için teşekkür ederek, yeni yaşamlarında başarı diledi.

Akıncı, önemli olanın ülkede her geçen gün daha iyiye gitmek, reformları gerçekleştirmek ve Kıbrıs Türk halkının geleceğini daha mutlu, daha huzurlu, daha kalkınmış bir noktaya ulaştırmak olduğunu vurgulayarak, “Kıbrıs sorunu bağlamında da bizim en büyük gücümüz bu olacaktır.

Gelecekte oluşturacağımız federal yapıda, yaşayabilir ve içinegireceğimiz Avrupa Birliği topluluğu içinde o birlik bünyesinde de yarışabilir bir toplumsal yapıyı bizim oluşturmamız lazım. O anlamda, yapmakta oldukları değişikliğinhayırlı uğurlu olmasını temenni ederim” şeklinde konuştu.

KALYONCU: “BAŞOĞLU’NUN TALEBİ OLDU, DİĞERLERİ DE GENÇLEŞTİRME ÇERÇEVESİNDE GÖREVLERİNİ DEVRETTİ”

Başbakan Ömer Kalyoncu ise görüşmeden çıktıktan sonra, kabine değişikliğiyle ilgili basına bilgi verdi.

Kalyoncu, Maliye Bakanı ile ilgili konunun belli bir zamandan beri basında yer aldığını anımsatarak, Hasan Başoğlu’nun bir iki defa da kalp problemi nedeniyle hastaneye yattığını ve onun bu yönde bir talebi  olduğunu söyledi.

1445266598.jpg

Diğer iki bakanın ise “gençleştirme ve yeni genç insanların göreve gelmesi, bir nöbet değişikliği  çerçevesinde yeni arkadaşlarına görevlerini devrettiklerini” belirten Başbakan Kalyoncu, bu durumda,  Maliye Bakanı Hasan Başoğlu’nun yerine Birikim Özgür’ün; Tarım, Doğal Kaynaklar ve Gıda Bakanı Önder Sennaroğlu’nun yerine Erkut Şahali’nin, İçişleri ve Çalışma Bakanı Aziz Gürpınar’ın yerine Asım Akansoy’un atandığını açıkladı.

Kalyoncu, bu arada ilk Bakanlar Kurulu toplantısında da, Elektrik Kurumu’nun Maliye’den alınarak Tarım Bakanlığı’na bağlanması için gerekli tüzük değişikliğinin yapılacağını açıkladı.

Başbakan bir soru üzerine, yeni bakanların yarından itibaren görevlerine başlayacaklarını ifade etti.