Ömer Kalyonu Başbakanlığındaki 10 bakanlı kabinede, 1 kadın bakan, eski hükümetten 2 bakan, Meclis dışından 3 bakan görev alıyor. Meclis’teki doktor çoğunluğu kabineye de yansımış durumda. Hükümette, biri Turizm Bakanı olmak üzere iki doktor bakan bulunuyor

Yaş ortalaması 50 olan kabinenin en genç üyesi, 43 yaşındaki Ekonomi Sanayi ve Ticaret Bakanı Sunat Atun ile 44 yaşındaki Milli Eğitim Bakanı Kemal Dürüst

Züleyha KARAMAN

KKTC’de “ilk”lerin hükümeti olarak kurulan, Ömer Kalyoncu başbakanlığındaki Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP)-Ulusal Birlik Partisi (UBP) koalisyon hükümetinde, bir önceki hükümetten sadece 2 bakan görev alıyor. Başbakan ve 10 bakandan oluşan kabinede 1 kadın bakan bulunuyor.

Yaş ortalaması 50 olan kabinenin en genç üyesi, UBP’den, 43 yaşındaki Ekonomi Sanayi ve Ticaret Bakanı Sunat Atun ile 44 yaşındaki Milli Eğitim Bakanı Kemal Dürüst.

Kabinede 5 bakan; Emine Çolak (Dışişleri Bakanı), Salih İzbul (Sağlık Bakanı), Hasan Başoğlu (Maliye Bakanı), Faiz Sucuoğlu (Turizm Bakanı),  Kutlu Evren (Bayındırlık, Çevre ve Kültür Bakanı) ilk kez bakan oluyor.

Bakanlıkların 5-5 paylaşıldığı hükümetin UBP kanadında görev alan bakanların yaş ortalaması CTP’li bakanlara göre daha genç.

Hükümetin CTP kanadındaki bakanlardan üçü Meclis dışından atanırken, sadece ikisi milletvekili. CTP’li iki bakan; Önder Sennaroğlu ile Azizi Gürpınar, bir önceki CTP-DP hükümetinde de görev alıyordu. UBP’li bakanların tamamı ise milletvekili.

BAKANLIKLAR VE BAKANLARLA İLGİLİ TEPKİLER

Yeni hükümette, bakanlık isimlerin değiştirilmesi, bazı bakanlıkların birleştirilmesi, yoğun tartışmaları da beraberinde getirdi.

Kültür bakanlığının Bayındırlık ve Çevre Bakanlığı ile birleştirilmesi sanata duyarlı kesimlerde yoğun eleştiri aldı. Hükümetin kültür politikasının olmadığını eleştiren kesimler, “dünyanın hiçbir yerinde böyle gariplikler olmadığını, bayındırlık ile kültürün aynı çatı altında görülmediği” ifadesini kullanıyor.

Ülkenin lokomotif sektörü olarak nitelenen turizmin canlanması için uzman kadronun iş başına gelmesini bekleyen ve Turizm Bakanı’nın sık sık değişmesinden dertli olan turizm çevreleri, yeni bakan ile hayal kırıklığı yaşamış gibi görünüyor.

Kadın doğum uzmanı bir ismin Turizm Bakanı olmasının, sektörün beklentilerine ne kadar yanıt vereceğini sorgulayan sektör temsilcileri, turizmde yapısal iyileşme beklerken, konunun dışından bir ismin işin başına getirilmesini yadırgadıklarını söyledi.

TALEP EDEN YERDEN ONAYLAYAN MAKAMA

Zeren Mungan’ın Maliye Bakanlığı döneminde, Bakanlık ile sık sık sorunlar yaşayan Kıb-Tek, bu kez, kendi içinden Maliye Bakanı çıkardı!

Kıb-Tek’te Mali İşler Koordinatörü olan Hasan Başoğlu’nun, meclis dışı atamayla Maliye Bakanı olması, eleştirileri geciktirmedi.

Kıb-Tek’in borçlanma talepleri Maliye Bakanlığı’ndan dönüyor ve kurum ile Bakanlık arasında gerginlik yaşanıyordu. Yeni Bakan Başoğlu, borçlanma talep eden yerden, borçlanma talebini onaylayan makama geçmiş oldu.

Kabinede tek kadın bakan olması da, yeni hükümetle ilgili yapılan eleştiriler arasında. Kamuoyunda, daha fazla kadın bakan olması gerektiği yönünde beklenti dillendiriliyor.

Cumhuriyet Meclisi’nde doktor vekillerin çok olması, kabineye de yansımış durumda. Hükümette, iki doktor bakan bulunuyor. Kadın Doğum Uzmanı Dr. Faiz Sucuoğlu Turizm Bakanı, diğer bir doktor vekil Salih İzbul da Sağlık Bakanı olarak kabinede görev alıyor.

İÇİŞLERİ VE ÇALIŞMA TEK ÇATI ALTINDA

Yeni hükümette, İçişleri ile Çalışma Bakanlığı’nın tek çatı altında birleştirilmesi de en fazla eleştiri alan konulardan.

İki bakanlığa bağlı oldukça fazla daire ve kurum olduğunu kaydeden vatandaşlar, “İş yükü bu kadar fazla olan iki bakanlığın tek çatı altında birleştirilmesini doğru bulmuyoruz. Vatandaş zaten hantal yapıdan doğru dürüst hizmet alamıyor. İki bakanlığın birleştirilmesini partilerin kendi siyasi çıkarları için yaptıklarını düşünüyoruz, vatandaşı düşünen yok” diye görüşlerini aktardı.

HALKIN SESİ’ne konuşan Sosyolog Kudret Akay, yaş ortalaması 50 olan yeni kabinenin, yaş üzerinden tartışılmasının bir anlamı olmadığını belirterek, “Hükümet etme olayı gençlikle, yaşlılıkla ilgili bir olay değildir, performansla ilgilidir” dedi

Hükümette sadece bir kadın bakan olmasını da eleştirerek, kabinenin en az yüzde 30’un kadın olması gerektiğini Akay, “Çünkü son dönemlerde, yaştan ziyade özellikle toplumsal cinsiyetle ilgili bir ciddi bir duyarlılık oluşmuştu. Bunu kabineye yansıtabilmiş olsalardı daha iyi bir algı olurdu” ifadesini kullandı.