Tuğçe Ülkü Aydın

CTP Milletvekili Tufan Erhürman, elektrikte mevcut izole sisteme yapılacak atılımları desteklediğini söylediğini, ancak anlaşma imzalanmadan önce ekonomik fizibilite meselesi ve Türkiye’den elektrik satın alma konumuna mı girileceğinin tartışılmasını istediklerini söyledi.

Kendilerinin istediğinin ve vurguladığının, anlaşma öncesinde bunların tartışılması olduğunu ifade eden Erhürman, bu anlaşma imzalandığında bahsedilen sıkıntıların yaşanıp yaşanmayacağını bilmek istediklerini kaydetti.

Erhürman, anlaşmanın imzalanacak olmasını bugün basından duymalarını eleştirerek, tek temennilerinin bu anlaşma imzalanırken hata yapılmaması olduğunu ve Meclis’in bir anlaşmayı daha reddetmemesini ve Anayasa Mahkemesi’ni sıkıntıya sokmamayı temenni etti.

ÇAKICI

TDP Milletvekili Mehmet Çakıcı da konu hakkında söz alarak, sorularına kimin cevap vereceğini sorarak, bugün Türkiye’de imzalanacak çerçeve anlaşmanın içeriğinden kimin haberi olduğunu sordu.

Olayın bir şirkete peşkeş olduğu iddiasında bulunan Çakıcı, muhalefet ve sivil toplum örgütleriyle işbirliği yapılmadığını, milletvekillerinin hiçbir bilgisi olmadığını ileri sürdü. Çakıcı, bunun demokrasi olmadığını savundu.

DENKTAŞ: “BUGÜN İMZALANACAK ÇERÇEVE ANLAŞMASI”

Başbakan Yardımcı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş, eleştirilere cevaben yaptığı konuşmada, bugün imzalanacak anlaşmanın, çalışmaları başlatacak bir çerçeve anlaşması olduğunu belirterek, bunun detaylarının ve nasıl bir uygulama içine gireceğinin daha sonraki iş olduğunu kaydetti.

“2016-18 ÇÖZÜM YILI OLACAKSA…”

Denktaş, 2016-2017’nin çözüm yılı olacağının konuşulduğunu, dolayısıyla bunu anlaşmanın detaylarının 2018’e sarkıtılmasını öngördüklerini belirterek, eğer bir çözüm olursa Güney’de atılan adımlara paralel bir iş yapılması amacıyla bunun 2018’e bırakılmasının düşünüldüğünü ve Kıb-Tek’in tamamen ortadan kaldırılmadan, Kıb-Tek’in yeniden yapılandırılmasının düşünüldüğünü anlattı.

“DETAYLARIN TARTIŞILMASI İÇİN ÖNÜMÜZDE ÇOK ZAMAN VAR”

Detayların tartışılması için önümüzde çok zaman olduğunu ifade eden Denktaş, anlaşmanın sadece çalışmaların başlatılması için olduğunu vurguladı. Denktaş, bunun tam ifadesiyle bir niyet belgesi gibi imzalanacağını belirtti.

Türkiye ile enterkonnekte sisteme geçilmesinin şart olduğunu vurgulayan Denktaş, bunun siyasi bir avantaj olacağını dile getirdi.

Denktaş, geçen gün kapalı oturumda ilgili bakanla anlaşmanın en azından siyasi part1ilerin başkanlarıyla görüşmesini talep ettiğini, ancak bunun için zaman olmadığını kaydetti.

Anlaşmanın içeriğiyle ilgili bakandan bilgi aldığını belirten Denktaş, metinin içeriğini kendisinin de görmediğini söyledi.