Konunun uzun süreli bir çalışmaya ihtiyaç duyduğunu kaydeden Sennaroğlu, ülkeye kablo ile elektrik getirilmesine sıcak baktıklarını söyledi.

Sennaroğlu, “Ancak nasıl bir kablo? 30 yıllığına, 50 yıllığın alım garantili bir kablonun gelmesine çok sıcak bakmıyoruz. Çünkü dünyada herşey çok değişken. Bazı bilimadamlarının öngörüleri diyor ki 2016’da İsrail gazı Kıbrıs üzerinden geçip Türkiye’ye gidecek. Böyle öngörüler var, uzmanların ifadesi bu. Bu varsayımın gerçekleştiğini düşünün; bu gibi bir durumda dizel ile çalışan tüm jenaröterlerimizin gaz ile çalışmasına dönme ihtimali var. Bugün en ucuz elektrik enerjisi hidroenerjinin dışında gazdır. Gazın birim fiyatı burda 200 dolar iken Türkiye’de 300-400 dolardır. Burdan elektrik üretip kablo ile interkonnect sisteme vermek daha akılcı olacak. Yani burda gaz ile üretim, kablodan daha ucuza gelecek. Böyle bir durum söz konusu iken 50 yıllığına kablo ile elektrik getirmenin ülkeye yapılacak en büyük kötülüktür” dedi.

Sennaroğlu, Türkiye’den kablo ile interconnect sisteme bağlanmanın ise tamamen başka bir konu olduğunu söyledi.

Sennaroğlu “Şu andaki sisteme Güneş enerjisini entegre etmenin belli bir sınırları vardır. Bilir kişiler bunu 20 -30 Megawat diye ifade ediyorlar. Bunun üstünde yüklerseniz sistemde çöküntü olur. Bizim bunu 100 Megawatlara çıkartmamız için mutlaka interconnect sisteme bağlanmamız gerekiyor. Bu bakımdan Türkiye’ye kablo ile bağlanmamız kaçınılmazdır” dedi.

Bakan Sennaroğlu ilgili sendikayla konu ile ilgili herhangi bir sıkıntıları olmadığını belirtti.