Su İşleri Dairesi, KKTC Su Temin Projesi çerçevesinde döşenmiş isale hatları güzergahında yapılan kazılarda fiber optik kabloları koparıldığı için Çayırova ve Yarköy depolarına su verilemediğini açıkladı.

Söz konusu arızanın giderilmesi için çalışmaların sürdüğü kaydedilen açıklamada, bahse konu olumsuzlukların yaşanılmaması ve herhangi bir can kaybına meydan verilmemesi için yapılacak kazılar bildirilerek, Su İşleri Dairesi ve KKTC DSİ Proje Müdürlüğü’nün gözetimi altında yapılması konusunda uyarıda bulunuldu.

Su İşleri Dairesi, konuyla ilgili açıklamasında, bir süre önce, KKTC Su Temin Projesi çerçevesinde döşenmiş isale hatları güzergahında yapılacak kazıların, yüksek basınç ve fiber kablolar nedeniyle tehlike içerebileceğine dair uyarı nitelikli duyuruda bulunmalarına rağmen, daireye bilgi verilmeden  kazı yapıldığı kaydedildi.

Kazılar neticesinde, isale hatlarında yer alan ve sistemin otomatik olarak işletilmesini sağlayan fiber optik kablolara zarar verildiğini ve bunun sonucunda Çayırova ve Yarköy depolarına su verilemediği belirtildi.

Su İşleri Dairesi, KKTC Su Temin Projesi kapsamında döşenmiş olan isale hatları yüksek basınçlı olup, duktil borulardan oluştuğuna işaret ederek, proje çerçevesinde döşenmiş isale hatları güzergahında yapılacak kazılar için gerekli iznin alınması konusundaki uyarısını yineledi.

Açıklama, şöyle devam etti:

“Sistemin elektronik olarak kontrol edilebilmesi için derinliği 50 – 100 cm arası fiber kablolar da boru güzergahına döşenmiştir. Sistemlerin devreye alınması çalışmaları ve yapılan rutin kontrollerde ada genelinde gerek resmi kurumlar, gerekse özel şahıslarca herhangi bir izin alınmaksızın boru hatlarına çok yakın mesafelerde kazılar yapıldığı tespit edilmiştir. Yüksek su basıncı olan isale hatlarına verilebilecek bir zararda ise can ve mal kayıpları yaşanılması muhtemel olup, gerekli tamir yedek parçalarının adaya getirilmesi ve onarımların yapılması çok zaman alacağından hattın zarar gördüğü nokta ve ilerisinde uzun süre su verilmeme tehlikesi bulunmaktadır.

Bahse konu olumsuzlukların yaşanılmaması ve herhangi bir can kaybına meydan verilmemesi için yapılacak kazıların Su İşleri Dairesi’ne bildirilerek, Daire ve KKTC DSİ Proje Müdürlüğü’nün gözetimi altında yapması gerekmektedir. Gerekli iznin alınmaması halinde meydana gelecek olumsuzluklardan kazıyı yapan kurum ve/veya şahıslar sorumlu tutularak, maddi zararı karşılamakla yükümlü olacaktır. İlgili kurum, kuruluş ve vatandaşlara önemle duyurulur”