Rana Sarro Özadalı

Ülkemizin en büyük sorunlarından biri olan kaçak olayına neşter vuruluyor. Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği ile bakanlık işbirliğinde oluşturulan, ‘Alo 170’ ihbar hattı ve yine 1 Mayıs itibariyle yürürlüğe geçmesi beklenen ‘Yapı Denetimi’ uygulaması sayesinde, kaçak işçi, kaçak müteahhit ve kaçak inşaat sorunu giderilecek.

Bu kapsamda, kaçak müteahhitlik ve kaçak inşaatlar için yaklaşık 1 ay önce devreye giren ALO 170 ihbar hattına şuana kadar 100’ü aşkın ihbar geldiği belirtildi.

“DENETİM GELECEK”

Detay Gazetesi’ne konuşan Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği Başkanı Cafer Gürcafer, Yapı Denetimi ile ilgili Bakanlar Kurulu Kararı’nın 1 Mayıs itibariyle yürürlüğe gireceğine dikkati çekti ve kaçak işçi, kaçak müteahhitlik ve kaçak inşaatlarla ilgili Çalışma Bakanlığı ile işbirliği içerisinde olduklarını kaydetti. Gürcafer, bununla inşaat sektörüne denetim geleceğini, böylelikle olası iş kazalarının son bulacağını söyledi.

“VATANDAŞ DUYARLI”

Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği’nin kaçak müteahhitlik ve kaçak inşaatlar için, ALO 170 ihbar hattının, yaklaşık bir aydan beridir devrede olduğunu anımsatan Gürcafer, “netice elde etmeye başladık. Sistem iyi çalışıyor. Vatandaş da duyarlı, ama bu duyarlılığı daha da artırmamız lazım” dedi.

“100’ÜN ÜZERİNDE İHBAR VAR”

ALO 170 ihbar hattının kaçak işçi, kaçak müteahhitlik ve kaçak inşaatlarla ilgili ciddi caydırıcı bir etkisi olduğunu belirten Gürcafer, “vatandaş duyarlı ve tepki veriyor. Alo 170’e gelen ihbar telefonları çok fazla” dedi. Gürcafer, ALO 170 ihbar hattına dün itibariyle 100’ün üzerinde ihbar olduğunu da açıkladı.

“İHBARLARA ANINDA MÜDAHALE”

Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği’nin tespit ettiği kaçak yapıları, durdurma yetkisi Encümen’de olanları Encümen’e; Çalışma Bakanlığı’nın yetkisi dahilinde olanları da Bakanlığa bildirdiklerini belirten Gürcafer, Bakanlığın da bir koordinasyon içerisinde, ihbarlara hemen müdahale ettiğini kaydetti.

“BUNU DEVLETİN YAPMASI GEREKİRDİ”

Bunun çok önceden yapılması gereken bir sistem olduğunu da söyleyen Gürcafer, “aslında devletin kendisinin çalıştırması gereken bir sistemdi, ama orada bir boşluk gördüğümüz ve tüm uyarılarımıza rağmen yapılmadığı için biz yapalım dedik” diye konuştu.

“KAÇAK İŞÇİLER KOŞARAK KAÇMAYA BAŞLAR”

Bu noktada, devletin yetkili mercilerinin kendisini geliştirmesi gerektiğini belirten Gürcafer, “inşaat encümeni, Çalışma Bakanlığı ve polis bir ihbar üzerine inşaat mühürlemeye gider. Orada kaçak işçi olduğunu da tespit ederiz. Kaçak işçiler yetkilileri gördüklerinde koşarak kaçmaya başlar. Polis de gayet çaresiz bir biçimde bakar” diye konuştu.

“POLİS İHBARLARA GİTMİŞ OLMAK İÇİN GİDİYOR”

Dolayısıyla bu noktada devletin daha caydırıcı olabilecek şekilde kendisini geliştirmesi gerektiğini vurgulayan Gürcafer, “bu noktada kolluk kuvvetleri devreye girmelidir. Bu görev, polis ve İçişleri Bakanlığı’na düşer. Ancak ihbarlarda müdahale edecek olan ekipler olması lazım. Ancak polisin bu noktada yeterli elemanı olmadığını duyuyoruz. Polis ihbarlara gitmiş olmak için gidiyor. Dolayısıyla bu tür ihbarlarda müdahale edecek özel ekipler olmalıdır” dedi.

“EN FAZLA MÜCADELE İNŞAAT SEKTÖRÜNDE”

Kaçağa karşı en fazla müdahalenin inşaat sektöründe olduğunu, dolayısıyla kaçak konusunda en fazla gerilemenin de bu sektörde sağlandığını belirten Gürcafer, “çünkü biz bunun önüne geçmek için bir çaba sarf ediyoruz. Diğer sektörlerde ise, kaçağa karşı bir çaba, bir mücadele yok” dedi.

“KAYIT DIŞI MÜTEAHHİTLER”

Başkan Cafer Gürcafer, kayıtlı müteahhidin devletin koyduğu bir takım kuralları yerine getirdiğini ve kayıt altında olduğunu; kaçak müteahhitlerin ise, yükümlülüklerini ve sorumluluklarını yerine getirmek durumunda olmadığını yani kayıt dışı olduğunu kaydetti. Gürcafer, bunun sektörde haksız rekabete de neden olduğunu vurguladı.

“TÜM BU SORUNLARIN ÖNÜNE GEÇİLECEK”

İnşaat sektöründe ruhsatsız yapılan kaçak yapılarla ilgili de bir mücadele olduğunu kaydeden Gürcafer, 1 Mayıs’ta yürürlüğe girecek olan Yapı Denetimi’nin, tüm bu sorunların önüne geçecek olan bir uygulama olduğunu anlattı.

“OLASI KAZALARI AZALTACAK”

Bakanlar Kurulu kararı ile geçen Yapı Denetimi kapsamında, inşaat başlama aşamasında, mimar, mühendis, müteahhit, mal sahibi ve belediyenin sorumluluklarını öncelikle beyan edeceğini; haftalık denetleneceği ve sorumlunun olası bir kazada belirlenebileceğini belirten Gürcafer, “bu yapı denetimi ile birlikte sorumlular ortaya çıkacak. Tabi teknik elemanlara böyle bir sorumluluk getireceği için denetim artacak. Denetimin artması da olası kazaları azaltacak” dedi.

“5 YILA KADAR HAPİSLİK, ASGARİ ÜCRETİN 20 KATIN PARA”

Cafer Gürcafer, Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitler Birliği’nin, bu konuda belediyelere, kaymakamlıklara ve inşaat encümenine bildirilen inşaatları takip ve gözetim altında tutacağını, yasaya göre kayıtsız müteahhitlik yapanlara 5 yıla kadar hapislik cezası ve asgari ücretin 20 katına kadar para cezası verilebileceğini, ayrıca dava sonuçlanana kadar da yapılmakta olan inşaatların durdurulabileceğini anlattı.

“1 YILDA 4 ÖLÜMLÜ İŞ KAZASI”

Son bir yılın içinde 4 tane ölümlü iş kazası yaşandığını işaret eden Gürcafer, “Girne’deki otel inşaatında, bina çökmesinden dolayı bir işçi hayatını kaybetti. Yine Mağusa- Lefkoşa yolu üzerinde dozerin bastırmasından bir işçi öldü. Çökmelerde yaralananlar oldu” diyerek, tüm bunların denetimsizlikten kaynaklandığını kaydetti.