Kaydı olmayan ve yasal çalışmayan emlak ofisleri emlak piyasasını büyük sıkıntıya soktu. Kıbrıs Türk Emlakçılar Birliği Başkanı Hasan Sungur, kaydı olmayan emlakçıların yaptığı sözleşmeyi tapuya kaydetmediğinden dolayı rakamları takip edemediklerini söyledi.

2016 yılında Güney Kıbrıs’ta emlak fiyatlarının ciddi şekilde artacağı öngörüsüne işaret eden Sungur, Güney’den emlak alan Avrupalıların Kuzey’e yöneleceği ve emlakta altın çağı yaşanmasının beklendiğini belirtti.

 Özge KİZİR

Ülkemizde son 7 yıla göre emlak satışında daha bir harekelilik yaşansa da bu yıl da emlak satışları beklenenin altında oldu. Kaydı olmayan ve yasal çalışmayan emlak ofisleri ise emlak piyasasını büyük sıkıntıya soktu. Gazetemize konuşan Kıbrıs Türk Emlakçılar Birliği Başkanı Hasan Sungur, kaydı olmayan emlak ofislerinin yaptığı satışlar nedeniyle emlak satışları konusunda da net verilere ulaşamadıklarını ifade ederek, bu konuda devletin bir an önce önlem alması çağrısında bulundu.  

Araziye talep yok

Kıbrıs Türk Emlakçılar Birliği Başkanı Hasan Sungur, geçmiş yıllarda çok az emlak satışı olduğunu belirtirken, gün geçtikçe emlak satışlarının hareketlenmeye başladığını ve son 7 yıla göre daha hareketli olduğunu ifade etti. Halkın, genelde ev ve konut alımına yöneldiğini ve arazi alımına bir yönelim yaşanmadığını belirten Sungur, özellikle bu yılın en popüler konutlarının 1+1 ve 1+2 konutlar olduğunu ifade etti.

2016’da emlak fiyatları artacak

Gelecek yıllar yönelik beklentilerinin devam ettiğini belirterek emlakin altın yılını yaşamaya başlayacağı öngörüsünde bulunan Sungur, “2015 yılından 2016 yılının başına kadar Rum kesiminde emlak fiyatları düşmeye devam edecek. 2016 yılında Güney’deki emlak fiyatlarında ciddi bir yükselme yaşanmasını bekliyoruz. Özellikle Rum Merkez Bankası verileri ve Rum emlakçıların yapmış olduğu raporlara göre aldığımız bir bilgide Kuzey Kıbrıs’tan ev almak daha karlı bir hale gelmiş olacak” dedi.


İlerleyen yıllar değerli

2016-2017 yıllarında emlak sektöründe ciddi bir canlılık beklediğini belirten Sungur, Güneyde fiyatların yükseleceğini, Rum kesiminde ev sahibi olan birçok Avrupalının emlaklerini satıp, aldıkları paranın bir bölümüyle de buradan emlak alarak yatırım yapıp karlı hale geleceklerini savundu.

Kaçak emlakçılar faaliyette!

Emlak sektöründe en büyük sıkıntılarından birinin, yasal olmayan emlak ofisleri olduğunu da kaydeden Hasan Sungur, yasal emlak ofislerinden alınan emlaklerde sorun olmadığına, ancak diğer şekilde sorunlar yaşanabildiğine işaret etti. 

Sungur, “Devlet komisyonunun toplanmamasından dolayı yeni lisans verilememiştir. Kaydedilmeyen emlak yerlerini haliyle takip edemiyoruz. Bu durumun yaşanması henüz daha sürecini tamamlayamamış emlak bürolarının ağırlıklı satış yapmasına neden oldu” diyerek kayıtlı emlakçılar için ise sıkıntılı bir yıl geçtiğini ifade etti. 

Yasal olmayan emlakçı tapu kaydı yapmıyor

Özellikle “Bu yıl yasal olmayan emlakçıların yılı” olarak geçtiğini söyleyen Sungur, yıl bazında bu durumdan dolayı bir satış tablosu gözükmediğini açıkladı.

Tapu devirlerinde ise bir azalma olmadığını söyleyen Sungur, bu yılda satışların çok büyük bir bölümünün henüz daha tapuda kayıt yaptırmadığını ve sözleşme durumunda kaldığını belirtti. Yasal emlakçılardan mal alındığı zaman, tapuya kayıt yaptırma şartı olduğunu belirten Sungur, yasal emlakçı olarak kaydı yoksa yaptığı sözleşmeyi tapuya kaydetmediğinden dolayı rakamları takip edemediklerini, ancak bu rakamların büyük rakamlar olduğunu tahmin ettiklerini açıkladı.