Özge Kizir

Hasan Sungur, yasal emlak ofislerinden alınan emlaklarda sorun olmadığına, ancak yasal olmayan emlaklarda sorunlar yaşanabildiğine işaret etti. 

Kıbrıs Türk Emlakçılar Birliği Başkanı Hasan Sungur, kaydı olmayan ve yasal çalışmayan emlak ofislerinin emlak piyasasını büyük sıkıntıya soktuğunu ifade etti...

Yarım kalan inşaatlar konusunun da bir sorun olduğunu ifade eden Sungur, bunu çözmenin devletin görevi olduğunu ifade etti.

Kaçak emlakçı konusunda vatandaşlara çok fazla uyarı yapıldığını ifade eden Sungur, “Yasal emlakçılarda sigorta, Kıbrıs Türk Emlakçılar Birliği üyesi olması ve alacakları malın tapu dairesine kayıt edilmesi gerekiyor” dedi.

Emlakçılar Birliği Başkanı Hasan Sungur, kaydı olmayan ve yasal çalışmayan emlak ofislerinin emlak piyasasını büyük sıkıntıya soktuğunu ifade etti. Oluşan çarpıklığın çok tehlikeli olduğunu vurgulayan Sungur, “2007 yılında İngilizlerle ilgili yaşamış olduğumuz krizi 1-2 yıl sonra Ruslarla yaşayabiliriz. Hiçbir denetleme yapamıyoruz.  

Rusya ile buradaki kaçak emlakçı arasında oluşan trafik sayesinde denetleyemediğimiz şartlarda çok fazla satışların gerçekleştiğini duyuyoruz” dedi. 

Emlak satışında dövizden borçlanan vatandaşların, döviz artışlarında büyük sıkıntılar yaşadığını belirten Sungur, emlak alım satımının sterlinle yapılmasının ve sterlinle borçlanmanın büyük sorunlara yol açtığını söyledi. Türk Lirası kazanıp, dövizle borç ödemenin vatandaşı büyük sıkıntıya soktuğunu belirten Sungur, “Bu tamamen devlete düşen bir görevdir. Geçmiş yıllarda Vakıflar Bankası üzerinden sterlin zedelere bir kolaylık yapılmıştı. O dönemde sterlinle mal satın alanlar rahat nefes almış oldu. Yine devletimiz böyle bir çalışma yaparak vatandaşlarımıza rahat bir nefes aldırabilir” dedi. 

“Kaçak emlakçılar yoğun bir şekilde faaliyet göstermeye başladı”

Sungur,“Emlakçılarla konuştuğumuz zaman satışların çok artmadığını söylüyorlar. Ancak tapu kayıtlarına bakıldığı zaman tapu kayıtlarında bir artış gözlemliyoruz. Bunun nedeni ise yasaların çalışmamasından dolayıdır. 1

7 Nisan 2007 tarihli emlakçılıkla ilgili yasanın çalışmaz durumda olmasından dolayı kaçak emlakçılar yoğun bir şekilde faaliyet göstermeye başladı. Ülkede kaçak emlakçıların olması, yasal olan emlakçıları etkiledi fakat emlak fiyatlarında bir düşüş olmadı” dedi.

“Denetleyemiyoruz”

Sungur, “Bu durum hem devlete vergi olarak dönmüyor, hem de satışların çok fazla uzamasına sebep oluyor çünkü kaçak emlakçılar uzun vadeler veriyor. ‘Ben evi size satıyorum, izniniz 2 yıl sürer’ diyor ve bu 2 yılı devlet takip edemiyor. Böyle bir durum olunca biz emlakçılar olarak bu durumu denetleyemiyoruz” dedi.

“Çarpıklığın önüne geçeceğiz”

Sungur, Özellikle Rus müşteriler için KKTC’ye kayıtlı olmayan bir sürü kaçak emlakçılarla beraber vatandaş olmayan kaçak emlakçıların faaliyet gösterdiklerini gözlemlediklerini belirtti.  Sungur, “Bu sorunla ilgili önlem geliştirdik. Hükümetle bu konuda görüşmeler yaptık” dedi. O dönemde iktidar olan Cumhuriyetçi Türk Partisi’nden (CTP) bu konu hakkında söz aldıklarını ifade eden Sungur, “Özellikle ekonomideki çarpıklığı ortadan kaldırmak için Kıbrıs Türk Emlakçılar Birliği yasasını yapma konusunda yeşil ışık yaktılar ve yakın bir sürede yasamızı yasalaştırarak bu çarpıklığın önüne geçeceğiz” dedi.

“Sürecini tamamlayamamış emlak bürolarının ağırlıklı satış yapmasına neden oldu”

Yarım kalan inşaatlar konusunun da bir sorun olduğunu ifade eden Sungur, bunu çözmenin devletin görevi olduğunu ifade etti. Sungur, İnşaat sahiplerinin emlakçılara giderek, yarım kalan inşaatı satmasının bir başka çözüm yolu olduğunu belirtti. Emlak sektöründe en büyük sıkıntılarından birinin, yasal olmayan emlak ofisleri olduğunu kaydeden Sungur, yasal emlak ofislerinden alınan emlaklarda sorun olmadığına, ancak yasal olmayan emlaklarda sorunlar yaşanabildiğine işaret etti. Sungur, “Kaydedilmeyen emlak yerlerini takip edemiyoruz. Bu durumun yaşanması henüz daha sürecini tamamlayamamış emlak bürolarının ağırlıklı satış yapmasına neden oldu” şeklinde konuştu.

“100 bin Euro’luk sigorta yapma şartı getirdik”

Kaçak emlakçı konusunda vatandaşlara çok fazla uyarı yapıldığını ifade eden Sungur, “Yasal emlakçılarda sigorta, Kıbrıs Türk Emlakçılar Birliği üyesi olması ve alacakları malın tapu dairesine kayıt edilmesi gerekiyor” dedi. Kaçak emlakçıdan mal alındığı zaman, tapu dairesine kayıt yaptırma durumunda aldıkları malın gerçek olduğundan emin olamayacakları belirten Sungur, “Bu durumun olmaması için yasal bir emlakçı üzerinden mal aldıkları zaman sigortası olduğu için otomatik olarak sigorta kapsamına giriyor. Çünkü kendi üyelerimizin 100 bin euro olarak sigorta yapma şartı getirdik. Bunu da uygulamaya çalışıyoruz” ifadesini kullandı.

“Broşür dağıtma çalışmalarımız olacak”

Yasal olmayan emlakçılar konusunda uyarılara devam edildiğini belirten Sungur, havalimanına bu konuyla ilgili tabelalar koymayı planladıklarını kaydederek şöyle konuştu: “Dolandırılan yabancı veya vatandaşlar için avukatlarla anlaşma yaptık bizim emlakçılarımızla bağlantılı herhangi bir dolandırıcılık gerçekleştiği takdirde ilk danışma ücretini birlik karşılıyor. Daha sonraki ücretlenmeyi vatandaşlar kendi karşılıyor. Durumun daha da yaygınlaşması için gerekirse bu konuda broşür dağıtma çalışmalarımız olacak.”