ÜRETİCİ TEDİRGİN: Güney Kıbrıs’tan KKTC’ye yasadışı yollardan salatalık sokulduğu iddiası üreticileri tedirgin etti. Üreticiler, yasadışı yollardan ithal edilen salatalıkların ucuza pazarlanacağından yerli üretimin fiyatını düşüreceğini ve üreticinin bu durum karşısında binlerce lira zarar edeceğini savundu

SINAY: “GEREKEN YAPILACAK”: Gıda, Tarım ve Enerji Bakanlığı Müsteşar Vekili Ercan Sınay, “kaçak salatalık ithali” iddiası ile ilgili Gümrük Dairesi’nin uyarıldığını ve piyasa denetiminin yapılması hususunda karar alındığını açıkladı. Sınay, bugün Polis Genel Müdürlüğü’ne de uyarıda bulunacağını kaydetti

Duygu ALAN

Tatlısu Seracılar Birliği Başkanı Mithat Kargı, Güney Kıbrıs’tan KKTC’ye yasadışı yollardan salatalık getirildiği yönünde önce Gıda, Tarım ve Enerji Bakanlığı’na ardından polise ihbarda bulunduğunu, gereğinin yapılmasını talep ettiğini söyledi.

Gıda, Tarım ve Enerji Bakanlığı’ndan alınan bilgiye göre, Kargı’nın ihbarını değerlendiren bakanlık yetkilileri, piyasa denetimi yapılması yönünde karar üretti.

Bakanlığın talimatı üzerine piyasa denetimlerinin Ticaret Dairesi ile Tarım Dairesi işbirliğinde bugün başlatılacağı öğrenildi.

Gıda, Tarım ve Enerji Bakanlığı Müsteşar Vekili Ercan Sınay’dan alınan bilgiye göre, Gümrük Dairesi de konu hakkında uyarıldı.

Bakanlıktan Havadis’e yapılan açıklamaya göre, Gıda, Tarım ve Enerji Bakanlığı, konu ile ilgili Polis Genel Müdürlüğü’ne de bugün ikazda bulunacak.

Kargı: Kaçak salatalıklar 1.50 TL’ye satılıyor

Tatlısu Seracılar Birliği Başkanı Mithat Kargı, bazı tüccarların Güney Kıbrıs’tan yasadışı yollardan salatalık ithal ettiğini ve ülkedeki birçok markete bu salatalıkları pazarladığını iddia etti.

Kargı, konuyu önce Gıda Tarım ve Enerji Bakanlığı yetkililerine ardından da polise bildirdiğini kaydetti.
Mithat Kargı, “salatalık kaçakçılığına” biran önce müdahale edilmemesi halinde yerli üreticilerin binlerce lira zarar edeceğini kaydetti.

Kargı, yaşananlarla ilgili şunları söyledi:

“Birkaç gün öncesine kadar tüccar yerli üreticiden salatalığı 2.50 TL’ye alıyordu. Marketlerde ise 3 TL’den tüketiciye satılıyordu. Bir iki gündür bazı marketlerde salatalığın satış fiyatının 1.50 TL olduğunu tespit ettik. Birlik olarak tüm üreticileri gezdik ve şu sıralar hiçbir üreticinin tüccara salatalık satmadığının bilgisine ulaştık. Konuyu araştırınca da konu salatalıkların Güney Kıbrıs’tan KKTC’ye kaçak yollardan sokulduğunu öğrendik. Akabinde durumu önce yetkili makam olarak Gıda Tarım ve Enerji Bakanlığı yetkililerine ardından da polise bildirdik. Ancak her iki merciden de olumlu bir sonuç çıkmadı.”

“Üretici büyük zarar edecek”

Tatlısu Seracılar Birliği Başkanı Mithat Kargı, ülkeye kaçak getirilen ve çok ucuza satılan salatalıkların yerli üretimin fiyatını düşüreceğini ve çok sayıda üreticinin bu durum karşısında binlerce lira zarar edeceğini savundu.
Mithat Kargı, şunları söyledi:

“Sadece ben 6 dönüm salatalık ektim. Bu 30 ton salatalık demek ve şimdiye kadar sadece 70 kasa yani bin 400 kilo salatalık sattım. 30 ton salatalık yetiştirmek bana 27 bin TL’ye mal oldu. İlk hasadı 2.50 TL’den tüccara verdim. İkinci hasat ta ülkeye kaçak salatalık getirildi. Şimdi tüccar yerli üreticiyi avuçlarının içine aldı. Üretici bu noktada ya tüccarın insafına belirlediği fiyattan yok parasına ürününü satacak ya da bin bir emek verdiği salatalıkları hayvanlara yem edecek. Kaçak salatalıklara müdahale edilmediği takdirde üretici her durumda zarar edecek.”

Sınay:  Piyasa denetimi yapılacak

Gıda, Tarım ve Enerji Bakanlığı Müsteşar Vekili Ercan Sınay, Tatlısu Seracılar Birliği Başkanı Mithat Kargı’nın Güney Kıbrıs’tan KKTC’ye bazı tüccarlar tarafından kaçak yollardan salatalık ithal edildiği iddiaları üzerine, Bakanlığın harekete geçtiğini, bu anlamda bugün itibari ile piyasa denetimine başlanılacağını belirtti.
Müsteşar Ercan Sınay, ülkeye kaçak ürün sokulmasının önlenmesi hususunda Gümrük Dairesi ile de iletişime geçildiğini aktardı.

Sınay, bugün söz konusu olay ile ilgili Polis Genel Müdürlüğü’nün de uyarılacağını söyledi.
Gıda, Tarım ve Enerji Bakanlığı Müsteşar Vekili Ercan Sınay, ülkeye kaçak salatalık sokulduğu yönündeki iddiaların doğruluğunun tespiti halinde sorumlular hakkında da gerekli yasal işlemlerin başlatılacağını belirtti.