Suna Erden

Fasıl 96 Yollar ve Binalar Yasası ile Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği yasalarına göre bir inşaata başlanılması için çeşitli bürokratik aşamalardan geçilmesi gerekiyor. Proje eğer emirname ve master planı olan bölgelerde yapılacaksa öncelikle Şehir Planlama Dairesi’nden Planlama Onayı alınması, akabinde projenin Mimarlar Odası, İnşaat Mühendisleri Odası, Makine Mühendisleri Odası, Elektrik Mühendisleri Odası’ndan vize alması ve son olarak büyük kentlerde belediyelere müracaat etmesi gerekiyor. Kırsal kesimlerde yapılacak projeler için Şehir Planlama Dairesi’nde onay gerekmese dahi projenin yine mimar ve mühendis odalarından vize alması gerekiyor. Kırsal kesimlerde belediye yerine izin için kaymakamlıklara başvuruluyor. Tüm yasal gereklilikler yerine getirildikten sonra uygun görülmesi halinde belediyeler veya kaymakamlıklar inşaat ruhsatı veriyor. Ancak KKTC’de tüm aşamaları atlayıp inşaata başlayan birçok kişi veya kurumlar olabiliyor. Gerekli izinleri almadan başlayan inşaatlar şikâyet halinde zaman zaman mühürlenebiliyor veya mahkeme kararı ile yıktırılabiliyor. Ülkenin birçok bölgesinde, deniz kenarlarında kaçak yapılaşma, koruma altındaki yerlerde kaçak yapılanmalar olurken, Alsancak’ta bazı izinsiz inşaatları mühürleten Girne Kaymakamı Mehmet Envergil, ülkedeki kaçak yapılaşmanın nedenlerini açıkladı. Envergil, kaçak yapılaşmanın ardında siyasi popülizm olduğunu vurgularken çarpıcı açıklamalarda bulundu. 

KAÇAK YAPILAŞMANIN ALTINDA SİYASİLER ÇIKTI 

Envergil, 2 buçuk yıl önce göreve başladığını, bu süre içerisinde birçok kaçak yapıya müdahale ettiğini belirterek, “KKTC’de izin almadan inşaata başlama kültürü var. Çarpık yapılaşmanın en büyük sebebi ceza ve denetimin yeteri kadar olmaması ile siyasilerin popülizm yapmasıdır. Bu uzun yılların bir alışkanlığıdır. İsteyen istediğini istediği yerde yapabiliyor. Devlet gibi değil kabile gibi yönetiliyoruz. Siyasiler kendi tanıdıklarına göz yumuyor ve bir kişiye göz yumulduğu zaman arkası geliyor” şeklinde konuştu. Anayasada eşitlik ilkesi olduğunu vurgulayan Envergil, herkesin yasalara uyması gerektiğini ifade ederek, “Kayırılan insanlar var. Zenginlerin vukuatları var ancak biz herkese eşit davranarak yasalar neyi gerektiriyorsa onu yapıyoruz” dedi. 

BELEDİYELER UYUMASIN 

Kaçak yapıların belediyeler tarafından kaymakamlıklara bildirilmesi gerektiğini ifade eden Envergil, şimdiye kadar iki belediyeyi mahkemeye verdiklerini şimdi ise Alsancak Belediyesi’nin izinsiz inşaatlardan dolayı mahkemeye vereceklerini söyledi. Girne bölgesinin Çamlıbel’den Esentepe’ye kadar geniş bir alanı kapsadığını, tüm kaçak yapıları kontrol etme olanaklarının olmadığını ve bu kontrolleri yapacak yeterli elemana sahip olmadıklarını kaydeden Envergil, duyarlı vatandaşların ihbarları, belediyelerin kontrolleri sonucu kaçak yapılara ulaşabileceklerini dile getirdi. Envergil, “Bizim haberimiz olacak ki müdahale edelim. Belediyelerin bize bildirmesi gerekiyor ancak bu yapılmıyor” dedi. 

“UMARIM SÜRER” 

Kaymakam Envergil, bir önceki hükümet döneminde 1 Nisan tarihi itibari ile Yapı Denetim uygulamasının hayata geçirildiğini ifade etti. Uygulamanın genelde ile kaymakamlıklara bildirildiğini kaydeden Envergil şunları söyledi: “Yapı Denetim ile yeni bir uygulama başlattık. Uygulamaya göre, bir inşaatın başlamadan 3 gün önce kaymakamlığa bilgi vermek zorunda. Projenin mimarları ve mühendisleri ile kaymakamlık yetkilileri inşaat başlamadan önce denetim yapacak. Her şey uygunsa inşaat başlayacak. Ve inşaat bitene kadar mimar ve mühendisler sorumlu olacak. Eğer bir inşaatta çökme veya başka bir şey olursa mimar ve mühendiste sorumlu olacak. Umarım bir önceki hükümet döneminde uygulamaya konan Yapı Denetimi şimdiki hükümet döneminde de devam eder.” 

SİYASİLERDEN BASKI VAR 

Envergil, şuanda birçok otel ve inşaatın mahkemelik olduğunu ifade ederek, mahkemenin uygun görmesi halinde izinsiz yerlerin yıkılacağını dile getirdi. Envergil, “Tüm ülke sivil toplum örgütleri kaçak yapılaşmayla mücadelede yanımızda olmalı. Kaçak yapılarla mücadele gerek nüfuslu insanlardan gerekse siyasilerinden baskı görüyoruz. Daha önce bu kadar direnilmedi ve direnilmediği için bu noktaya geldik. Bizim başlattığımız mücadele Lefkoşa, İskele ve her yerde yapılmalı” şeklinde sözlerini noktaladı.