MUHACERET AFFININ DETAYLARI

Ülkede kaçak durumdaki yabancıların aile bütünlüğünün sağlanması amacıyla Yabancılar ve Muhaceret Değişiklik Yasası kapsamında yürürlüğe konan ve 8 Şubat 2015 tarihine kadar devam edecek olan Muhaceret Affı konusunda, İçişleri Bakanlığı’na bağlı Muhaceret Dairesi Müdürü Hasan Hacılar’ın açıklamalarına başvurduk. Ülkede izinsiz olarak bulunan kaçak durumdaki yabancıların daireye akın ettiğini belirten Muhaceret Dairesi Müdürü Hacılar, affın yanlış algılandığına işaret ederek, bunun genel bir af olmadığına vurgu yaptı.

“PARAVAN EVLİLİK ŞANSI ARTIK YOK”

Yasa’da, aftan kaynaklanabilecek paravan evlilikler ile üniversitelere sahte kayıtların önüne geçilebilmesi için de belli kriterler öngörüldüğünü belirten Müdür Hacılar, “Eşlerden her ikisi de izinsiz ise bu aftan faydalanamayacak” dedi. Hasan Hacılar, acil yurtdışına çıkması gerekenlerin yurtdışına çıkarken çıkış kapılarından bir asgari ücret bedeli ödeyerek aftan yararlanabileceklerini de belirtti.

Rana SARRO 

Ülkede kaçak durumdaki yabancıların aile bütünlüğünün sağlanması amacıyla Yabancılar ve Muhaceret Değişiklik Yasası kapsamında yürürlüğe konan ve 8 Şubat 2015 tarihine kadar devam edecek olan Muhaceret Affı konusunda, İçişleri Bakanlığı’na bağlı Muhaceret Dairesi Müdürü Hasan Hacılar’ın açıklamalarına başvurduk.

Ülkede izinsiz olarak bulunan kaçak durumdaki yabancıların daireye akın ettiğini belirten Muhaceret Dairesi Müdürü Hacılar, affın yanlış algılandığını işaret ederek, bunun genel bir af olmadığına vurgu yaptı.

“ASGARİ ÜCRET ÖDENEREK AFTAN YARARLANILABİLİR”

Bilindiği gibi, İçişleri Bakanlığı, Yabancılar ve Muhaceret Değişiklik Yasası’nın Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini; yasadan yararlanmak isteyen yabancıların 8 Şubat 2015’e kadar bir aylık asgari ücret tutarını ödeyerek aftan yararlanabileceğini açıkladı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, yasanın KKTC’de muhaceret izinsiz olarak bulunan veya yurtdışına vize cezalı olarak çıkış yapmış yabancıları kapsadığı belirtildi.

“GENEL BİR AF DEĞİLDİR”

Konuyla ilgili gazetemize konuşan İçişleri Bakanlığı’na bağlı Muhaceret Dairesi Müdürü Hasan Hacılar, Muhaceret Affı’nın genel bir af olmadığına dikkati çekti ve “bazı kişiler bununla ilgili söylemlerde bulunuyor, fakat bu yanlış bir bilgidir. Çoğunlukla izinsiz kişiler dairemize başvurmaktadır, ancak bizim kapsamımız genel değildir” dedi. Daire Müdürü Hasan Hacılar, Muhaceret Affı’ndan yararlanabilecekleri şöyle açıkladı:

“KKTC VATANDAŞI YAKINLARI”

‘KKTC yurttaşı ile evli olan yabancılar; KKTC yurttaşının, KKTC yurttaşı olmayan 18 yaşından büyük bekâr çocukları; KKTC yurttaşının, KKTC yurttaşı olmayan anne ve/veya babası.’

“PARAVAN EVLİLİK ŞANSI ARTIK YOK”

‘Beyaz Kimlik Kartı sahibi olan yabancılarla evli olanlar; Beyaz Kimlik Kartı sahibi olan yabancıların 18 yaşından büyük bekâr çocukları.’ Ancak bu evliliklerin, af tarihinden önce yapılmış olması şartı aranır. Çünkü geçmişten de bilindiği gibi, af çıktığında para cezalarından kurtulmak niyetin ile paravan evlilikler ortaya çıkıyor. Bunun önüne geçilmesi için böyle bir şart koşuldu.

“HER İKİSİ DE İZİNSİZSE YARARLANAMAZ”

‘Beyaz kimlik dışında diğer bir kapsam; ikamet, çalışma, iş kurma ve öğrenci izni ile KKTC’de ikamet eden yabancıların eşleri; İkamet, çalışma, iş kurma izni ile ikamet eden yabancıların 18 yaşından büyük bekâr çocukları.’ Eşlerden her ikisi de izinsiz ise bu aftan faydalanamayacak.

“ÜNİVERSİTELERE KAYIT HAKKI KAZANANLAR”

‘Dördüncü bir kapsam da, KKTC üniversitelerine kayıt hakkı kazanan veya kayıtlı olan öğrenciler, eşleri, anne ve babaları.’ Bazı öğrenciler, burada bir üniversiteden başka bir üniversiteye geçiş yaparken arada cezaya düşmüşlerdir. Bu öğrencilere yardımcı olmak amaçlanıyor.”

“OKUMAYA GELECEK OLANLAR”

“Veya kayıt hakkı kazanmış ancak vize cezasından ötürü ülkeye giriş yapıp okullarına devam edemeyenlere yardımcı olunması amacıyla yasaya bir madde koyduk. Burada da kötü niyet olmaması için; bu yasa yürürlüğe girmeden önce KKTC üniversitelerine kayıt hakkı kazanan veya kayıtlı olan öğrenciler ile bunların anne, baba ve eşleri bu aftan yararlanabilecekler. Bunun dışında bir kapsam yoktur.”

“ÇIKIŞ KAPILARINDAN DA ÖDENEBİLİR”

“KKTC’de bulunan ve bu Muhaceret Affı’ndan yararlananlar Bin 675 artı 200 TL, yurtdışında olanlar ise bir asgari ücret ödeyerek ülkeye girebilecek. Veya acil yurtdışına çıkması gerekenlerin de yurtdışına çıkarken çıkış kapılarından bir asgari ücret bedeli ödeyerek aftan yararlanabilecekler. Yani içeriden 200 TL fazla, dışarıdan faydalanılacaksa 200 TL eksik ödenecek. Aftan yararlananlara 30 günlük giriş izni verilecek. Bu izinin ardından diğer izinlere geçilebilecek.”