İzmir'de 7 çocuklarından 2'si zihinsel engelli, biri doğuştan bedensel engelli olan Özcan ailesi, çocukları için devletten ve hayırseverlerden yardım bekliyor.

Konak ilçesinde yaşayan Ata (49) ve Menife (41) Özcan çifti, 25 yıl önce akraba evliliği yaptı. Özcan çiftinin en büyüğü 24, en küçüğü 6 yaşında olmak üzere 6 çocukları dünyaya geldi. En büyük çocukları Fatma, geçtiğimiz yıl evlenerek dünyaevine girdi. Ailenin ikinci çocuğu olan 20 yaşındaki Dilan ise doğuştan kaça çıkıklığı ile bedensel engelli olarak dünyaya geldi. 16 yaşındaki Sultan ve 10 yaşındaki Ahmet de zihinsel engelli olarak dünyaya geldi. Yalnızca 12 yaşındaki Songül ve 6 yaşındaki Ömer sağlıklı olarak dünyaya gelirken, küçük Ahmet haftada 2 gün Genç Acarlar Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi'ne giderek eğitim alıyor.

KAÇMASIN DİYE KAPIYI KİLİTLİYORLAR

Baba Ata Özcan, hayatlarını zor şartlarda sürdürdüklerini belirterek, "Dilan doğuştan bedensel engelli. Onun 3 ayda bir maaşını alıyoruz. Songül ise yüzde 50 zihinsel engelli. 2 yıl öncesine kadar engelli maaşını alıyorduk ama son heyet raporundan geçemeyince maaşını alamıyoruz artık. En kötüsü ise Ahmet yüzde 82 zihinsel engelli. Ahmet bir an olsun yerinde durmuyor, çok saldırgan. Daha önce evden 4 defa kaçtı ve kayboldu. Allah'tan bulabildik. Evden kaçmasın diye kapıyı devamlı kilitliyoruz. Neredeyse bağlayacağız eve" dedi.

"KÜÇÜK OĞLUMUN RUH SAĞLIĞI DA BOZULACAK"

Ahmet'in hiperaktif olduğunu belirten baba Ata Özcan, "Ahmet oyun istiyor devamlı. Geniş bir alan olsun oyuncaklarla oynasın istiyor. Bizim de maddi durumuz yeterli değil. 3 göz odada yaşıyoruz. Ahmet'e devamlı kriz geliyor, bağırıyor çağırıyor. Beni, annesini ve kardeşlerini ısırıyor. Ahmet için 3 ayda bir maaş alıyoruz ve aylık bakım ücreti alıyoruz. Bende Ahmet nedeniyle çalışamıyorum. Devamlı Ahmet'e bakıyorum. Eşimde tansiyon var, sinir var, şeker var. 10 sene önce bir kızımız trafik kazasında hayatını kaybetti. Eşimin ondan sonra ruh sağlığı da bozuldu. Sultan'ın da psikolojik rahatsızlığı var, bağırıyor çağırıyor. Küçük oğlum Ömer aile içindeki durumdan korkuyor. Onların da ruh sağlının bozulmasından korkuyorum. Bizim maddi gücümüz yetmiyor ki bahçeli bir eve çıkalım. Devlet büyüklerinden ve hayırseverlerden tek isteğim özellikle Ahmet'in geniş alana sahip olması için bahçeli bir ev. O zaman diğer çocuklarım da rahat edecek" diye konuştu.

Kızı Sultan'ın da psikolojik rahatsızlığının ilerlediğini belirten Özcan, "Kızım Sultan iyice bunalıma girdi, iki defa intihara kalkıştı. Birinde ayağını kırdı. Bir gün kendini öldürecek diye endişeliyim" dedi.