Bahadır Ayna

Lefkoşa’da Selimiye Camii’nin yanında bulunan ve Mısırlızade Han’ı kaderine terk edildi. 19. Yüzyılda inşa edilen ve Osman Mısırlızade’ye ait olan han ismini de sahibinin soyadından aldı. Uzun bir süre köylerden ve kasabalardan gelenlerin geçici konaklama yeri olan, sonralarda ise otobüslerin durak yeri olarak kullanılan han Surlariçi’nin eski şatafatlı günlerini yitirmesi ile kaderine terk edildi. 17 odalı Han, 3 yıl öncesine kadar Şaban Kalkan’ın kirasındaydı. Kalkan’ın hanı kiralamaktan vazgeçmesinin üzerine han kaderine terk edildi.,

Ahmet Mısırlızade: Tadil edeceğiz

Döneminin en varlıklı insanlarından birisi olan Osman Mısırlızade, vefat edince Lefkoşa’da ki 18 handan bir tanesi olan Mısırlızade Hanı’nı üç çocuğuna bırakıldı. Üç kardeşin en büyü olan Ahmet Mısırlızade, baba yadigarı hanı kaderine terk etmeyeceklerini ifade etti. Hanın restorasyonu için bazı firmalarla temasta olduklarını ifade eden Ahmet Mısırlızade, birtakım sıkıntılar yaşadıklarını ancak bunları aşacaklarını ifade etti.

“Bütçe sıkıntımız var”  

Mısırlızade Hanının tarihi bir yapı olduğunu hatırlatan Ahmet Mısırlızade, oraya ciddi anlamda bir yatırım yapılması ve yapılan yatırımın kendini amorti etmesi gerektiğini söyledi. Bütçelerinin sıkıntılı olduğuna dikkat çeken Ahmet Mısırlızade, planlarında başarılı olmak için çalışmalara devam ettiklerini belirtti.

Şaban Kalkan: Hanın bu durumuna üzülüyorum

Mısırlızade Hanı’nın eski kiracısı Şaban Kalkan, hanı 1980’li yıllarda ilk babasının kiraladığını ardından da kendisinin işleri devam ettirdiğini anlattı. Eski yıllarda Küçük Kaymaklı’daki Terminalin olmadığından dolayı Lefkoşa’nın kalbinin Surlariçi bölgesinde attığını ifade eden Kalkan, o dönemlerde Mısırlızade Hanı’nın otobüslere ev sahipliği yaptığını söyledi. Kalkan, hanın eski tarihçesinden de bilgi vererek, çok eskiden bu handa, köylerden ve kasabalardan Lefkoşa’ya bir iki günlük işler için gelen insanların kaldıklarını söyledi. Üst katta 17 odanın mevcut olduğunu kaydeden Kalkan, kendisinin hanı işlettiği dönemde üst katı pansiyon olarak kullandığını, alt katta da bir restoranı olduğunu anlattı.

“Günden güne yıkılıyor”

3 yıl önce Mısırlızade Hanını kiralamaktan vazgeçtiğini belirten Kalkan, hanı bıraktıktan sonra kimsenin bir çivi bile çakmadığını ve günden güne yıkıldığını söyledi. Kalkan, hanın bu durumda olmasından üzüntü duyduğunu belirterek, hanın değerlendirmesi gerektiğini ifade etti.