Deniz Abidin

Sosyal Riskleri Önleme Vakfı Başkanı Hatice Düzgün,  geçtiğimiz gün kapanan Kadın Sığınma Evi'nin 2011 yılında açıldığını belirterek, kurumun aile içi şiddet gören, intihar girişiminde bulunan veya psikolojik destek isteğen kadınların sığındığı bir yer olduğunu söyledi. Düzgün, Kadın Sığınma Evi'nin çok hızlı bir kararla açıldığını belirterek, AB'nin Türkiye'deki bazı belediyeler ile yaptığı çalışmadan söz etti. Düzgün, sığınma evine kabul şartlarının yapılan bu çalışmaya göre belirlendiğini kaydetti. Düzgün, kabul şartlarının içinde üç aylık bir süre olduğunu ifade ederek, sadece aile içi şiddet değil, yalnız olan ve hastanede bakıldıktan sonra evde bakacak kimsesi olmayan kadınlar yanında 15 yaşında cezaevinden çıkıp iş imkanı bulamayan birçok kadın ve genci barındırdığına dikkat çekti. Düzgün, çeşitli ülkelerden çeşitli sorunları olan kadınların 2011 yılından bu yana sığınma evinde barındığını anlatarak, 2014 yılına kadar olan süre içinde kurumun hiçbir devlet katkısı almadığını söyledi. Düzgün, bu tür sorunlar yaşayan insanları kendi imkanlarıyla barındırmaya ve iş bulmaya çalıştıklarını söyleyerek, zaman zaman kaporalarını ödeyerek ev bulmalarına da yardımcı olduklarını dile getirdi.

"Protokol yenilenmedi, katkı kesildi"

Düzgün, son dönemde barolar birliğinin hukuksal destek , sosyal hizmetlerin de psikolojik destek verdiğini anlattı. Düzgün, 2015 yılı içinde gelen giden bütün hükümetlere maddi katkıya ihtiyaç olduğunu aktardıklarını belirterek, imzalanan bir protokolle 2 bin lira katkı verilmeye başlandığını söyledi. Düzgün, bu yıl protokolün 2015 yılından sonra yenilenmediğine dikkat çekerek, bu katkıyı almamaya başladıklarını kaydetti. Düzgün, Bakanlar Kurulu ile alınan karar doğrultusunda İçişleri Bakanlığı'nın bir hat açtığını ve gece kulübünde çalışan kadınların da sığınma evine gelmeye başladığını belirtti.

"Gece Kulübünde çalışan kadınlar da barındı"

Düzgün şunları söyledi, "Gece Kulübünde çalışan kadınların sığınma evinde kısa süre barınacakları ifade edilse de bu süre uzamaya başladı. Kimse vakıf yöneticileri olarak bize bu uygulama hakkında bilgi vermedi. Haberimiz olmadan bir polis eşliğinde gelen ve kapıya bırakılan kadınlar oldu. Sonraki süreçte biz bu kişilerin problemleriyle uğraştık. Bize göre bu kadınlar başka bir yerde kalmalıydı. Şiddete  uğramış bir kadın düşünün diğer sorunları olan kadınlarla kalmaya başladı. Bu olacak gibi değildi. Çünkü problemler aynı değildi. Süreç içinde güvenlik sorunlarıyla da uğraştık. Geçtiğimiz hafta iki kadın grubunun çok çirkin olayları oldu. Devlette hiçbir muhatap bulamadık. Sosyal Hizmetler Dairesi de tatil dolayısıyla kapalıydı. Mütevelli heyeti olarak karar aldık ve sığınma evini kapadık.Burada  işler döndüğü sürece devlet bu konuda hiçbir çalışma yapmayacaktı"

"Devlet elini taşın altına koymalı"

2017 yılında devletin bir kadın sığınma evi yapma projesi olduğunu hatırlatan Düzgün, bu konuda henüz daha bir adım atılmadığını kaydetti. Düzgün, projeden vazgeçildiği ve başka bir yer arandığı konusunda bilgileri olduğunu söyleyerek, devletin bir an evvel elini taşın altına koyması gerektiğini kaydetti. Düzgün, "Bu işi devlet yapmalı, işleyişinde biz yardım etmeye hazırız" diyerek, bu iş için gönüllüler olduğunu söyledi. Düzgün, devletin koordineli olarak çalışacağı bir kadın sığınma evi açması gerektiğini ifade ederek, Sosyal Riskleri Önleme Vakfı olarak koordineyi sağlamayı başaramadıklarını belirtti.

"Hep kendimizi ifade etmek zorunda bırakıldık"

Düzgün şöyle devam etti, "Sosyal Hizmetler olsun, İşişleri ve Sağlık Bakanlığı'nın sürekli istişare içinde olması gerekir. Toplantılar yaparak kararlar üretmesi gerekir. Herkes kopuk çalışıyor. Devletin en büyük sorunu budur. Birşeyler yapılmaya çalışılıyor ama koordinesiz bir şekilde yapıldığından herşey ortada kalıyor. Biz sivil toplum örgütü olarak polisi, İçişleri Bakanlığını ve Sosyal Hizmetleri biraraya toplama gücünü bulamadık. Hergün kendimizi kimiz ve neyiz diye ifade etmek zorunda bırakıldık"

"Destek olmaya hazırız"

Düzgün, hükümetlerin tüm bu süreç içinde çok sık değiştiğini dile getirerek, binanın eski tren yolu hastanesinin olduğu yer olduğunu  ifade ederek, "her gelen bakan, burayı kapatıp yeniden hastane yapacağız demeye başladı, biz bunun da mücadelesini vermeye başladık" diye konuştu. Düzgün, bu konularla ilgilinen herkese destek olmaya hazır olduklarını söyleyerek, tüm sivil toplum örgütlerinin de kendilerine destek olduğunu belirtti. Düzgün, bu aşamadan sonra devlete bir kadın sığınma evi için baskı yapacaklarını söyleyerek, bunun için iradenin gerektiğini kaydetti.

"Muhatap bulamadık"

Düzgün, Ramazan Bayramı süresince Sığınma Evi'nde kayıtlara göre iki kadının kaldığını, süreleri dolduğunu, ev bulunduğunu, ancak beğenmediklerini, iş bulunduğunu işe gitmeye niyetleri olmadığını anlattı. Düzgün, sosyal hizmetler dairesinin bunu bildiğini, iki kadınla da Arife günü konuşulduğunu, Bayram nedeniyle evlerine gideceklerini, ancak gitmediklerini kaydetti. Düzgün şunları söyledi, "Gece kulübünden de son üç kadın sığınma evindeydi. Söz konusu iki kadın bu kadınlara bizim onlara verdiğimiz yemekleri satıyordu. Biz bu olayı farkettiğimizde onları yüzleştirdik ve doğru olduğunu söylediler. Biz gece kulübünden sığınma evine kadın almama konusunda bir muhatap bulamadık" Sığınma Evi'nin  kapatılmasının ardından  üç kadının daha arayarak yardım istediğine dikkat çeken Düzgün, hergün telefonların susmadığını ve sığınma evinin açık olduğu süre boyunca hiç boş kalmadığını da sözlerine ekliyor.

"Vakıf olarak kapanmadık, çalışmalarımız sürüyor"

Hatice Düzgün, "Biz vakıf olarak kapanmış değiliz. Biz sadece Kadın Sığınma Evi çalışmasını yürütmüyorduk. Fakir kadınlar çalışsın iş bulsun, çocukları sokaklarda kalmasın diye açtığımız bir kreşimiz var. Kadınlara diyoruz ki, gidin iş bulun çalışın, para kazandığınız zaman bize günlük  on lirasını veriniz. Bunlar yanında eşya, gıda ve ilaç yardımlarında da bulunuyoruz. Dolayısıyla faaliyetlerimiz devam ediyor. Bu ülkede kurumlaşamadığımız için çok sorunumuz var. Çocuk yaşta hapse giren, çıkınca iş bulamayan kalacak yeri olmayan bet ofislerde kalan çocuklar var. Bunlar için ciddi çalışmalarımız var"diye konuştu.