Kıbrıs Türk Belediyeler Birliği Başkanı Ahmet Yalçın Benli, 1857’de ABD’de 129 kadın işçinin can vermesiyle sonuçlanan grevin ardından 158 yıl geçmesine karşın kadına yönelik şiddetin yerini koruduğunu belirtti.

İstatistiklerin ülkede kadına yönelik şiddetin küçümsenmeyecek boyutta olduğunu gösterdiğini belirten Benli, toplumsal cinsiyet eşitliği yönünde yasal düzenlemeler ve bilinç yükseltilirken,  kadına yönelik şiddeti önleyecek mekanizmaların oluşmasına katkı sağlamak gerektiğini anlattı.

“Kıbrıs Türk Belediyeler Birliği Başkanı olarak samimiyetle paylaşmak isterim ki, 28 belediyemizin hiçbirinde kadın belediye başkanımız olmaması toplum olarak ortak ayıbımızdır” diyen Benli, Meclis’teki kadın temsiliyetinin toplumsal cinsiyet eşitliğini yansıtmanın çok uzağında olduğunu ifade etti.

Benli, bilgili, deneyimli, vizyon sahibi kadınların politikada özgürleşmesi ve çok daha etkin yerini alması için yerel yönetimler önemli görevler düştüğünü belirtti.

Benli, Kıbrıs’ta tarih boyunca yaşanan trajedilerde, en önemli acıları yine kadınların yaşadığını  sürdürülebilir bir barışa ulaşma çabalarında da kadınların etkin rol alacağına inandığını vurguladı.

NİDAİ GÜNGÖRDÜ

Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü de, Kadınlar Günü mesajında, “ Bizleri eğiten, yetiştiren, büyüten, bizi biz yapma yolunda yüreklerindeki sevgi ve şefkati karşılıksız veren fedakar kadınlarımıza toplumun her kesimi tarafından saygı gösterilmeli ve kadına şiddete en sert şekilde tepki gösterilmelidir” dedi.

Kadınların yaşamın her alanında başarılı çalışmalara imza attıklarını vurgulayan Güngördü, “Kadınlarımızın toplumsal yaşamımızda üstlendikleri rol, sadece ülkemizin gelişmesi aydınlanması rolü değildir. Tüm dünyada kadınların mücadelesine kattıkları değer evrensel bir ruha bürünmüştür” ifadelerini kullandı.

Kadınların bugün için hak ettikleri yeri alamamakta olduklarını dile getiren Güngördü.  Kadınlara uygulanan her türlü şiddete karşı çıkarak  kadına gerekli değerin verilmesi gerektiğini vurguladı.

UBP LEFKOŞA KADIN KOLLARI

UBP Lefkoşa İlçe Kadın Kolları Başkanı Nükte Olgun da, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nün, kadın olmaktan başka suçu olmayan şiddet mağduru kadınların, baskı ve ayrımcılığa karşı mücadele günü olduğunu kaydetti.

Çağdaş, demokratik ve laik bir Türk toplumunu hedefleyen Mustafa Kemal Atatürk’ün kadınların insan haklarından eşit olarak yararlanması için gerekli düzenlemeleri yaptığını ifade eden Olgun,  “Ataerkil yapının yarattığı psikolojik baskı, kadın emeğinin değersiz hale getirilmesi, bu şekilde iş yaşamında ikincilleştirilmesi, dışlanması, ayrımcılık, baskı ve şiddet yapılması elbette çok önemli bir sorundur” dedi.

Toplumsal yapının her alanında; kadınlara görünür ya da görünmez bir biçimde şiddet uygulandığını vurgulayan Olgun, devletin ve sivil toplum örgütlerinin şiddete maruz kalan kadınlara sahip çıkması gerektiğinin altını çizdi.

Siyasette de kadınların temsilinin çok yetersiz olduğunu belirten Olgun,  kadınların karar mekanizmalarında erkeklerle eşit şekilde temsil edilmeleri için özel önlemlerin geliştirilmesi gerektiğine dikkat çekti.

KADINLAR BİRLİĞİ

Kıbrıs Türk Kadınlar Birliği Genel Başkanı Süheyla Küçük mesajında, kadınların iyi bir anne ve eş olarak görevlerini ihmal etmeden sürdürürken, kültürel, tarihsel ve dinsel faktörler sonucunda her türlü şiddete maruz kalmakta olduklarını  ve cinsiyet ayrımcılığıyla uğraştıklarını  kaydetti.

Küçük,  kadınların cinsel obje olarak görülmesinin çağ dışı bir düşünce olduğunu belirterek,  devlet organları ile yetkili kamu kuruluşları görevlilerinin ve üniversitelerdeki uzmanların bir araya gelerek şiddet uygulama eğiliminde olanlara karşı eğitici faaliyetler düzenlemelerinin yararlı olacağını ifade etti.

Küçük tüm kadınların Dünya Kadınlar Günü’nü kutladı.

GAZİLER DERNEĞİ
 
Türk Barış Kuvvetleri Gaziler Derneği Genel Sekreteri Mustafa Menteşe de, kadının toplumun en özverili, çalışkan ve üretken bireyi olduğunu ancak buna rağmen dünyada hak ettiği sevgi ve saygıyı görmediğini belirtti.

Atatürk’ün kadına verdiği değere dikkat çeken Menteşe, Türk erkeğinin Atatürk’ün izinde kadına gereken değeri ve önemi vererek  haklarını korumada yanında yer aldığını ifade etti.

KARADENİZ KÜLTÜR DERNEĞİ

Karadeniz Kültür Derneği Başkanı Turan Büyükyılmaz da, kadının anne olmak yanında aile içerisinde bir çok rol üstlendiğine işaret etti.

Kadınların toplumsal yaşamda çok önemli bir role sahip olduklarını kaydeden Büyükyılmaz, geleceği şekillendiren kadınların toplum hayatında erkeklerden  çok daha zor şartlarda çalışmak zorunda bırakıldığını ifade etti.

SOSYAL RİSKLERİ ÖNLEME VAKFI

Sosyal Riskleri Önleme Vakfı Başkanı Hatice Düzgün, 8 Mart Dünya Emekçi  Kadınlar Günü’nün tüm emekçi  kadınlara  mücadelelerinde  ivme kazandırması dileğinde bulundu.

Düzgün, Sosyal Riskleri Önleme Vakfı  ve Yurtsever  Kadınlar Birliği  olarak “kadınların fakirlikten kaynaklanan  mahrumiyetini, aile içi şiddetin, kişiliğine yönelik şiddetin tam anlamı ile önlenemediği  bir ülkede yaşamaya devam ediyor olmasını şiddetle protesto ettiklerini” ifade etti.

Düzgün,  kadın hareketinin çalışmaları sonucu olarak Meclis’e feminist bakış acısı olan kadınların taşınmasını olumlu bir gelişme olarak gördüklerini kaydetti.

Düzgün, Sosyal Riskleri Önleme Vakfı ile Yurtsever Kadınlar Birliği’nin  ev işçisi kadınlar için  bir dayanışma yemeği düzenleyeceğini belirterek, yarın saat 17.00’de yer alacak yürüyüşe de katılacaklarını ifade etti.