Yaşam tarzları son on yıl içerisinde ciddi bir değişim sergilemiştir. İnsanların yaşadıkları farklı hayatlar, aile yapısındaki çeşitlilik beni her zaman hayrete düşürmektedir. Eskiden klasik bir aileyi betimleyen baba, anne ve iki çocuk düşüncesi tipiklikten çıkmıştır. Kadının evde kalıp çocuklara bakması, kocanın ise ailenin ekmek parasını kazanan taraf olması kavramı artık geçerliliğini yitirmiştir. Evet, 1950'li yılların jenerasyonuna göre birçok değişiklik yaşanmıştır.

Öncelikle istatistiklerden konuşalım. Son elli yıllık dönemde anne ve babaların zamanlarını nasıl geçirdikleri konusunda değişiklikler meydana gelmiştir. Artık babalar çocukları ile daha ilgili bir hale gelmiştir ve anneler ev dışında daha çok zaman geçirmektedir - tabi yine de birbirlerinin rolünü tamamen ele geçirmemişlerdir. Pew Research Center tarafından hazırlanan bir rapor, çalışan annelerin oranının %56 seviyesinde olduğunu belirtmektedir; babaların %50'si ise çalışma ve aile hayatının ortak sorumluluklarından dolayı zorluk çektiklerini ifade etmiştir.

Annelerin iş konusuna yönelik düşüncesi son yıllarda belirgin bir değişim göstermiştir. 18 yaş altında çocuğa sahip annelerin %32'si tam gün çalışmayı tercih ettiklerini dile getirmiştir - bu, 2007 yılına kıyasla %12 oranında artış anlamına gelmektedir. Bu değişimin gerisinde anne ve babanın ekonomik zorluklarla başa çıkabilme çabası bulunmaktadır - bir evin geçimini sağlamak için tek gelir yetmemektedir.

Kaç Çocuk?

İş çocuk sayısına gelince, ailelerin görüşünün genelde aynı kaldığını görmek şaşırtıcıdır. Normalde ailelerin daha az çocuğa sahip olmak isteyebileceğini düşünebilirsiniz fakat durum burada tersine işlemektedir. Tanınmış sosyologlardan Dr. Steve Martin, 35 ile 44 yaşları arasındaki bayanların %28'inin üç veya daha fazla çocuk sahibi olduğunu söylemektedir. Kendisi genç annelerde de çok büyük bir farklılık olmadığına dikkat çekmektedir.

İşin daha da ilginç yanı, sanılanın aksine, 1977'li yıllarda zengin ve varlıklı annelerin çocuk sayısı kendilerinde daha fazla güce sahip hemcinslerinin iki katı kadardı. Martin, üniversite eğitimi almış 30'lu yaşlarına kadar anneliği ertelemeyi seçmiş bayanların bir anda neredeyse herkes gibi büyük bir aile sahibi olduğunu görmüştür.

Erkeğin gelir sağlamaktaki rolü pek bir değişiklik geçirmemişti - zamanının büyük bölümünü evin dışında işte geçiren erkek ailenin finansal sorumluluğunun kendisinde olduğunu düşünmeye devam etmekteydi.

Ebeveyn, Ebeveynler

Bugün ailelerin bir kısmı sadece tek bir ebeveynden (veya bazı ülkelerde aynı cinsten olan iki kişiden) oluşmaktadır. Raporlar, bu tip ailelerde gelir düzeyinin daha düşük olduğunu işaret etmektedir. Bu da ev içerisinde bir stres ortamına yol açmaktadır. Bu bireylerin stres düzeylerini evli olan kadınlara göre bir kıyaslayacak bir veri bulamadım fakat yaşanan stresin bir düzeye kadar aynı derecede olduğunu varsayabiliriz.

Benim genel olarak düşündüğüm kadarıyla, ne tip bir aile ortamında yaşarlarsa yaşasınlar, bir kadının finansal açıdan kendi başına yeterli bir düzeyde olması gerekmektedir. Ebeveynlik görevini profesyonel bir şekilde yerine getiren ailelerde bile evin gelirini artıracak yollar aranmalıdır. Hiçbirimiz hayatta kalabilmek için bir başkasına tamamen muhtaç olmamalıyız. Bunu başarmamızı sağlayacak pek çok seçenek vardır fakat bunların arasında en mantıklı ve en popüler görüneni en basit bir şekilde yatırım yapmaktır.

Bir işte çalışan bayan nüfusunun sayısı bir hayli fazla olsa da bayan yatırımcıların sayısı son yıllarda ciddi bir artış kaydetmiştir. Bayanların halen erkek egemenliği altındaki dallara yönelmeye neden tereddüt ettiğini merak ediyorum. Bizleri Wall Street veya Hong Kong'u fethetmekten alı koyan ne?

Yeni bir şeye başlamak için hiçbir zaman çok geç değildir. Bu yüzden, ben kendimi para birimleri ve ikili opsiyonlar üzerinde işlem yapmak yönünde eğitmeye karar verdim. Neticede bunlar şu an için en popüler ve olası yöntemler. Kendimi yeterli hissettiğimde ve doğru Forex aracı kurumunu bulduğumda bunları bir süreliğine deneyeceğim. Sonrasında ise hisse senetleri, tahviller ve para birimleri arasında bir seçim yapacağım. Bu yönde düşünmek bile kendimi iyi hissetmeme yetiriyor.