BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon ile görüşen UCLG Başkanı Kadir Topbaş, üst düzey siyasi forumda dünyadaki tüm yerel yönetimleri temsilen konuşma yaptı.

UCLG Başkanı Kadir Topbaş New York'ta BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon ile görüş alış verişinde bulundu. UCLG'ye verdiği destek için de Ban Ki-Moon'a teşekkür eden Topbaş, UCLG'nin dünya arenasında aktif bir oyuncu haline geldiğini vurguladı.

Topbaş, "Sayın Ban Ki-Moon'un şahsi desteği ve BM'nin kurumsal desteği çok önemliydi. Çalışmalarımız sonucunda ortaya konulan raporda ilk kez "Kentleşmenin Sürdürülebilir Kalkınma Gündemindeki Önemi'ne değinildi. Rapor, bu girişim sonrasında Eylül 2015'te BM'ye üye devletler tarafından kabul edilecek. Kentleşme ve yerel yönetimler sürdürülebilir kalkınmanın 11. hedefi olarak raporda yer alacak" diye konuştu.

Başkan Topbaş'a yürüttüğü çalışmalardan ve verdiği destekten dolayı teşekkür eden BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon da "En önemli odak noktası yoksulluğu azaltmak. İnsan odaklı ve çevre dostu sürdürülebilir kalkınma hedeflerinin kabulünden sonra yerel yöneticilere uygulama alanında büyük rol düşecek. Sayın Topbaş'ın liderliğine de bu konuda ihtiyaç duyulacak. Bu nedenle İstanbul'da yapılacak olan Dünya İnsanı Zirvesi'ni de çok önemsiyorum" şeklinde konuştu.

TOPBAŞ BM ÜST DÜZEY SİYASİ FORMU'NDA KONUŞTU

Topbaş, BM Üst Düzey Siyasi Forumu'nda Habitat 3'e Doğru 2015 İçin Küresel Görev Gücü" konulu bir konuşma yaptı. Yoğun katılımın olduğu toplantıda ECOSOC Başkanı Martin Sajdik, BM Sosyal ve Ekonomik Kalkınmadan Sorumlu Müsteşarı Wu Hongbo ve Avusturya Çalışma ve Sosyal İşler Bakanı Rudolf Hundstorfer de yer aldı.

"Çözüm ortağı olarak, küresel hedefleri yerel ve bölgesel katkılarla gerçekleştirmek istiyoruz. Kalkınma için finansmanın, iklim gündemi ve Habitat 3'ün, 2015 sonrası gündeminin bir parçası olması gerektiğini düşünüyoruz" diyen Topbaş, bildirge taslağının giriş kısmında yerel yönetimlere atıfta bulunulmasından memnuniyet duyduklarını kaydetti.

Koydukları hedeflerin süreçler içerdiğini, bu nedenle yeni bir çalışma yöntemi geliştireceklerini anlatan Topbaş, sözlerini şöyle sürdürdü; "Belediye başkanları olarak, çoğu zaman doğrudan yetkinliklerimizin üzerinde çalışmalar gerektiren durumlarla karşı karşıya kalıyoruz. Önümüzdeki gündem; yerel, ulusal, bölgesel ve uluslararası liderlerin ortak çalışmasını gerektirmektedir. Kentleşmenin getirdiği zorlukları kabul ediyoruz. Ancak, aynı zamanda büyük olasılıklar sunduğu gerçeğini de sizlere aktarabildiğimi ümit ediyorum. Bu olasılıklar, ancak yerel ve bölgesel yönetimlerin kalkınma gündemine tam katılımı ile gerçekleştirilebilir. Kararlılığımızın ve desteğimizin bir kez daha altını çiziyorum."

Kadir Topbaş, aralarında İngiltere Başbakanı David Cameron, Liberya ve Endonezya Cumhurbaşkanları, Ürdün Kraliçesi, Mandela'nın eşinin de yer aldığı 26 kişilik üst düzey panelistler arasında BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon özel davetiyle yer almıştı.