Melin Dobran

Kalavaç Köyü’nde dün düzenlenen “5. Kültür Sanat ve Gıbrızlı Yaşam Etkinlikleri” festivaline katılım yoğun oldu. Köy meydanında kurulan tezgâhlarda Kıbrıs’a özgü macunlar, pastelli, börek, peksemet, zeytinyağı, çörek, lokma, şammali, şeftali kebabı, Leymosun tatlısı, mulihiya, el yapımı makarna, herse, pilavuna, üzüm sucuğu, palüze ve el emekleri satışa sunuldu. 

Akıncı ve Siber konuşma yaptı

Etkinlikte; Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı Meclis Başkanı Sibel Siber ve Kalavaç Muhtarı Ömer Mereklı birer konuşma yaptı.

Akıncı konuşmasında, "15 Nisan Dünya Uluslararası Sanat Günü, Leonardo Da Vinci'nin doğum günüdür. Da Vinci dünyanın kabul ettiği sanatçı, heykeltraş ve komple bir sanat ve düşün adamıdır. Onun doğum gününün Uluslararası Sanat Günü ilan edilmesi tüm dünyada kabul edildi, kutlanıyor. Böylesi anlamlı bir uluslararası bir günün, KKTC'nin Kalavaç köyünde de kutlanıyor olması, çok anlamlı ve önemlidir" dedi.

Festivalde mobil karakol da tanıtıldı

Bu arada Polis’ten verilen bilgiye göre, "Mobil Polis Karakolu" da Kalavaç’taki festivalde tanıtıldı.

"Mobil Polis Karakolu", polis birimlerinden uzak mesafelerde bulunan yerleşim yerlerine giderek burada yaşayan halka, ihtiyaç duyduğu tüm polisiye hizmetleri sunmayı amaçlıyor.

Esnaf satışlardan memnun

Kıbrıs kültürünün unutulmaması gerektiğini söyleyen esnaf, “Kültürümüze ait ürünlerin tanıtımı ve unutulmaması için festivallere katılıyoruz” dedi. Satışlardan duyduğu memnunluğu dile getiren esnaf, bu tür etkinlikleri faydalı bulduğunu belirtti. Yoğun katılımın olduğu festivalde vatandaşlar hem gezdi, hem de Kıbrıs ürünlerini yemenin tadını çıkardı.

Esnaf ne dedi?

Mediha Şah: “Festivale katılan çok sayıda vatandaş, Kıbrıs ürünlerine çok ilgi gösterdi. Kültürümüzün unutulmaması adına yapılan etkinlikler bizi de halkı da çok mutlu ediyor. Satışlarımız çok iyi gitti. Beklediğimiz kalabalık oldu. Festivale katkı koyan herkese teşekkür ediyoruz.”

Rüştiye Gökpınar: Biz festival için lokma, şammali ve Kıbrıs dondurması hazırladık. Her festivalde olduğu gibi emeklerimizin karşılığını alıyoruz. Çok şükür satışlarımız da iyi gitti. Halkımız Kıbrıs ürünlerini çok seviyor. Festivalde büyük bir kalabalık var. Kültürümüzü her yıl yaşatmaya devam edeceğiz.

Kısmet Sevindi: Festivale bu yıl katıldım. Kendi yaptığımız pastellileri satışa sunduk. Vatandaşımız Kıbrıs’a özgü ürünler satıldığı için festivallere katılıyor. Satışlarımız iyi gitti. Her festivalde beklediğimiz kalabalığı görüyoruz. Çok mutluyuz. Hem vatandaş hem de stant kuranlar kaynaşıyor.

Özdemir Özkurtuluş: Festival çok güzel geçti. Hazırlayan herkese teşekkür ediyoruz. Bu tür etkinlikler Kıbrıs kültürümüzü unutturmamak ve devam ettirmek adına yapılıyor. Birçok tanıdığımızı festivalde görüyoruz. Biz kendi yaptığımız üzüm sucuğu ve palüzeleri satıyoruz. Herkes çok beğeniyor ve kapış kapış satılıyor. Festivalde güzel bir kalabalık var. Halkın ilgisi bizi de memnun ediyor.