Kalavaç köyünde, “4. Gıbrıslı Kültür ve Sanat Festivali” düzenlendi.

Festival, Değirmenlik Belediyesi’nin katkılarıyla ve Kalavaç Muhtarlığı işbirliğiyle, Bitkisel Üretim Projesi kapsamında gerçekleştirildi.

Köy meydanında yer alan ve Kıbrıs Türk kültürünü içeren yiyecek, içecek ürünleri ile el sanatlarının sergilendiği ve satıldığı etkinliğin açılışına, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Meclis Başkanı Sibel Siber, TC Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça, bazı bakanlar, milletvekilleri, TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit ve diğer yetkililer katılırken, Değirmenlik Belediye Başkanı Osman Işısal ile Kalavaç muhtarı Ömer Meraklı hazır bulundu.

Etkinlik kapsamında müzisyenler, şairler, tiyatro sanatçıları sahne alırken, halk dansları ekipleri gösteri yapıyor.

Festivalde, fotoğraf ve resim sanatçıları, karikatüristler, seramik sanatçıları, el işi sanatçıları da Kıbrıs’a özgü işler sunuyor.

MERAKLI

Festivalin açılış konuşmasını köy muhtarı Ömer Meraklı yaptı.

Meraklı, Uluslararası Dünya Sanat Günü etkinlikleri çerçevesinde düzenlenen festivalin, Kıbrıs Türk kültürü yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmak amacıyla organize edildiğini kaydetti.

Amaçlarının Kıbrıslı Türklerin, gelenek, görenek, örf ve adetleriyle dünyada yer aldığını göstermek olduğunu ifade eden Meraklı, tüm dünyaya Kıbrıslı Türklerin barış yolunda ilerlediğini göstermek istediklerini vurguladı.

IŞISAL

Meraklı’nın konuşmasının ardından konuklara ve köy halkına seslenen Değirmenlik Belediye Başkanı Osman Işısal da, festivalin düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ederek, Kalavaç köyünün önemine vurgu yaptı.

Festival için bütün köy halkının elinden gelen gayreti gösterdiğine işaret eden Işısal, Kıbrıs Türklerinin kültürünü yansıtan unsurların festivalde yer almasının önemine değindi.

AKÇA

TC Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça da, köyün her geçe gün gelişip güzelleştiğine dikkat çekerek, festivallerin ekonomiye olan katkısına da değindi.

Kültürel değerleri ön plana çıkaran her türlü projeyi desteklediklerini belirten Akça, Kalavaç Köyü ve festivalinin gelişerek, daha da ileriye gitmesi temennisinde bulundu.

SİBER

Meclis Başkanı Sibel Siber de, Kalavaç Köyü’nün bir başarı öyküsü olduğuna değinerek, kültürü paylaşmak, geleceğe taşımak için bu tür etkinliklerin önemine değindi.

Siber, festivallerin ülkenin tanıtımı için de önemli olduğuna dikkat çekti.

EROĞLU

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu da, festivalde bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Muhtar Meraklı’nın köyün tanıtımı için yaptığı çalışmalara değindi.

Meraklı’nın Kalavaç köyünü dünya nezdinde bilinen bir köy haline getirdiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Eroğlu, festivalin bol ziyaretçisi olması temennisinde bulundu. Cumhurbaşkanı Eroğlu katkı koyan herkese teşekkür etti.

Konuşmaların ardından halk dansları gösterileri sunuldu, protokoldeki yetkililer festival alanını gezdi, stantlardan alışveriş yaptı, vatandaşlarla sohbet etti.