Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS), Cumhuriyet Meclisi önünde eylem yaptı.

Kalemlerini Meclis avlusuna atan öğretmenler, "öğretmenleri bölmeye, parçalamaya yönelik” olduğunu savundukları yasaları protesto etti; "Artık Yeter" diyerek “ülkede insanca yaşamak için mücadeleden vazgeçmeyeceklerini” vurguladı.

Eyleme katılan öğretmenler, demokratik bilimsel parasız nitelikli kamusal eğitimden vazgeçmeyeceğini, hakların gaspına, öğretmenlerin saygınlığının yitirilmesine izin vermeyeceklerini vurguladı.

Sendikal Platformu oluşturan sendikaların başkan ve yönetim kurulu üyelerinin de destek verdiği eylemde, hükümet ve "Göç Yasası" diye nitelenen 2011 yılı ve sonrasında istihdam edilenleri kapsayan kamu görevlileriyle ilgili yasa protesto edildi. Eylemde "Göç Yasasına dur de", "Başka bir eğitim sistemi mümkündür", "Öğretmen onurunu ayaklar altına aldınız" yazılı pankartlar taşındı. Eylemciler eski Yüksek Mahkeme Başkanı Şafak Öneri’nin “Göç Yasası’nın hala bir yürürlükte olmasını bir hukukçu olarak içime sindiremiyorum” sözünü de fotoğraflı pankart olarak taşıdı.

KTOEÖS lokali önünde toplanarak Meclis önüne yürüyen öğretmenler, burada hükümeti "karagöz oyunu oynamakla" suçladı, "karagöz oyununu" temsili olarak sahneledi.

KAPTAN: “MEYDANDAYIZ”

Sendikal Platform adına eylemde konuşan Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS) Başkanı Ahmet Kaptan, sendikalar olarak meydanda olduklarını, ancak sadece öğretmenlere, doktorlara, memurlara hak kazandırmak için değil, ülkedeki çiftçi, hayvancı ve asgari ücretliler adına da meydanda olduklarını vurguladı.

Hükümet partilerini eleştiren Kaptan, "Bilmelidirler ki kendilerini o koltuklara halk oturttu, halk kaldırır" dedi.  Kaptan, milletvekillerinden halk adına iş yapmalarını istedi.

Eylemlerin yeni başladığını ifade eden Kaptan, "koltukların rahat olmayacağını" söyledi.

Eylem sırasında yetkililerin sendikalarla ilgili kendi aralarında yaptığı görüşmeler ve konuşmalar ile "Göç Yasasını" eleştiren açıklamaları dinletildi.

1447939068.jpg

GÖKÇEBEL: “DEVAMINA İZİN VERMEYECEĞİZ”

KTOEÖS Başkanı Tahir Gökçebel de, hükümetlerin uygulamalarını "karagözün oyunu" olarak niteledi ve bu oyunu oturup izlemeyeceklerini, devam etmesine de izin vermeyeceklerini söyledi.

Gökçebel, "bekleyerek zafer kazanılamayacağına" vurgu yaparak, öğretmenlerin; geleceğin özü, sevgi, barış olduğunu kaydetti.

Meclis’teki koltukları halkın ve öğretmenlerin verdiği gibi alabileceğini de belirten Gökçebel, öğretmenlerin ülke ve gelecek için önemine işaret etti, dayatmalara karşı dik duracaklarını vurguladı.

Tahir Gökçebel, ülkede Türkiye ile imzalanarak uygulanan ekonomik programları eleştirerek, bu programın adaletsiz olduğunu ve sadece çalışanlara yönelik kısıtlamalar içerdiğini, kumar, fuhuş gibi sektörleri hiçbir zaman kapsamadığını söyledi.

5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü’nde öğretmenlere yönelik yapılan basın açıklamasında öğretmenlere yalan söylendiğini savunan Gökçebel, okullarda da birçok sıkıntı olduğunu ancak hükümetin hiçbir yatırım uygulamadığını savundu ve öğretmenlerin yaşam, emek, alın terlerinin peşinde olduklarını ifade etti.

Gökçebel, sürekli olarak öğretmenlere yönelik suçlamalarda bulunulduğunu savunarak, öğretmenlerin itibarsızlaştırılmasını asla kabul etmeyeceklerini vurguladı.

Ülkede herkesin "müşteri" konumuna sokulduğunu ve bazı şirketlere eğitim üzerinden para kazandırıldığını öne süren Gökçebel, bunlara içlerindeki gelecek kaygısıyla izin vermeyeceklerini kaydetti.

Hayat pahalılığı ödeneğinin kaldırılmasıyla halkın fakirleştirildiğini, asgari ücretlinin bitirildiğini ileri süren Gökçebel, öğretmenin tüm özverisiyle üzerine düşen görevi yerine getirdiğini ancak yasalarla öğretmenlerin onuruyla oynandığını belirtti.

"İnsanca yaşamak istiyoruz, irademizi geri istiyoruz" diyen Gökçebel, toplumun fakirlik şartlarına mahrum bırakılmasına izin vermeyeceklerini, sadaka değil haklarını istediklerini, haklarını da "söke söke" alacaklarını vurguladı.

1447939069.jpg

1447939070.jpg

1447939109.jpg