Basın toplantısı düzenleyen Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı’ndan yapılan, "Cerablus'un güneyindeki Fırat Kalkanı Harekâtı'nda Türkiye ile PKK'nın Suriye kolu PYD öncülüğündeki Suriye Demokratik Güçleri arasında yaşanan çatışmaların sonlandırılması için tarafların mutabakata vardığı” açıklamasıyla ilgili soruları yanıtladı.

"PYD ile anlaşma falan söz konusu değil” diyen Kalın, "PYD, PKK'nın Suriye uzantısı olarak bir terör örgütüdür. Türkiye Cumhuriyeti devletinin bu yapıyla, bu örgütle, bunun o koluyla bu koluyla herhangi bir ilişkisi, anlaşması, vesairesi söz konusu değildir" sözleriyle açıklamaya tepki gösterdi.

"Kabul edilemez"

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın ayrıca Türkiye'nin, Suriye'nin Cerablus ilçesinde sekizinci gününe giren Fırat Kalkanı Harekâtı'yla ilgili, şu açıklamaları yaptı:

"Operasyonun öncelikli amacı sınır güvenliğimizin sağlanması ve buradaki terör unsurlarının bütünüyle temizlenmesidir. Zaman zaman özellikle Amerikalı yetkililerden, Türkiye ile PYD ve YPG terör örgütünü adeta aynı kefeye koyan, onları eşitleyen açıklamalar duyuyoruz. Bunlar kabul edilemez."

"Bunu, Suriye Kürtlerine karşı yapılan bir harekât gibi, Kürtlerin kazanımlarını engellemeye yönelik bir operasyon gibi yansıtma girişimlerini şiddetle kınıyoruz. Böyle bir şey söz konusu değildir. Türkiye'nin Suriye Kürtleri ile bir sorunu yoktur. Türkiye'nin Türkiye'deki Kürtlerle, Irak'taki Kürtlerle, İran'daki Kürtlerle, dolayısıyla bölgedeki ve dünyadaki hiç bir Kürt vatandaşımızla ya da bölge insanı ile bir sorunu yoktur. Bizim bir PKK sorunumuz vardır, bizim bir terör örgütleri sorunumuz vardır."

CENTCOM: Ateşkes sağlandı

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) sözcüsü Albay John Thomas, Cerablus'un güneyindeki Fırat Kalkanı Harekâtı'nda Türkiye ile PKK'nın Suriye kolu PYD öncülüğündeki Suriye Demokratik Güçleri arasında yaşanan çatışmaların sonlandırılması için tarafların mutabakata vardığını söylemişti. Thomas, "Son birkaç saatte meseleye dâhil olan bütün taraflardan birbirlerine ateş etmeyi durduracaklarına ve IŞİD tehdidine odaklanacaklarına dâir güvence aldık. Bu, en azından gelecek birkaç günü kapsayan üstünkörü bir anlaşma, sağlamlaşacağını umuyoruz" demişti.

Reuters'e konuşan Türk askeri kaynakları da ateşkes sağlandığı iddialarını yalanlamıştı.

Kaynak: Al Jazeera