Kalite çok yönlü bir ifade olmakla birlikte tüm uluslararasıliteratürler (Belirli bir alanda basılmış kitap ve akademik yayınların tümü) arasında tek bir anlam altında toplanmıştır. Bu bağlamda kalite “Müşteri isteklerine cevap verebilen” olarak tanımlanmıştır.

Eğer bir ürün ya da hizmet müşteri istek ihtiyaç denklemine karşılık veremiyorsa kalite varlığından söz etmek pek mümkün olmayacaktır. Kalite her daim önemini koruyan ve çağdaş zaman diliminin en gerçek ticari kavramını da meydana getirmektedir.

Uzun yıllar içerisinde kalite o kadar çok değişime uğramış ve gelişmiştir ki ölçülebilir olsaydı ancak bu fark net olarak görülebilirdi. Fakat değişmeyen gerçek ise toplumsal algının bundan bin yıl öncesi ile şimdiki zaman dilimi arasında değişmemiş olduğu gerçeğidir.

Günümüzde özellikle ticari işletmeler açısından kalite kavramı standart bir yapıya ulaşmış ve tüm dünyada bu standart iso 9001 belgesi ile ödüllendirilmektedir.

Kalite toplumsal olmaktan ziyade kişisel değer ve anlamlar yüklenen aslında çok geniş bir kavramdır. Müşteri ihtiyaçlarına veya kişinin arzularına beklentilerine yönelik en çok fayda sağlayan eşya veya durumların kaliteli olduğundan söz edilebilir. ISO kalite danışmanlığı yapmakta olan firmalar, işte bu sürecin yerleştirilmesi ve geliştirilmesi üzerine faaliyet göstermektedirler.

Bilhassa üst düzey kalite anlayışı maksimum hizmet ve çaba gerektirmektedir. Bu çaba ve sistemin her yıl sağlamasının yapılarak gözden geçirilmesi önem arz etmektedir. Zira süreklilik burada en can alıcı öneme haiz konudur.

Kalitenin kişisel ele alınması daha çok toplumsal müşteri analizlerinde kişisel açıdan değerlendirilmesi ise kurumsal bakış açısıyla görülmektedir.  Bir bireye yönelik kalite anlayışı tamamen objektif anlamlar taşımakla birlikte çoğu zaman sübjektif yaklaşımlar görülebilir. Daha fazla bilgi için sitesine tıklayabilirsiniz.

Ürün ve hizmet sektörlerinin hızla gelişiyor olması kalitede ki kavramın tek odak noktasında hesaplanmasını zorunlu konuma taşımıştır. Kalite ve kalitesiz olanın seçilebilmesi belirgin olarak bazı belgelerin ve sistemlerin uygulanması ile paralel bir hareket