Kalkanlı’da Ortadoğu Teknik Üniversitesi Kuzey Kıbrıs Kampüsü yanında bulunan ve günde 20 kamyon çöp dökülen çöp alanı, bugünden itibaren çöp dökülmesine kapatıldı.

Kalkanlı çöplüğü alanının kapatıldığını açıklayan Çevre ve Doğal Kaynaklara Bakanı Hakan Dinçyürek, bölgeye çöp dökülmesine bugünden itibaren cezai müeyyide uygulanacağını da bildirdi.

Hakan Dinçyürek, kapatıldığını açıkladığı Kalkanlı çöp depolama alanında basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısına Güzelyurt Belediye Başkanı Mahmut Özçınar, Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Bülent Arkın, OTDÜ Kuzey Kıbrıs Kampüsü Rektörü Turgut Tümer, İçişleri Bakanlığı Yerel Yönetimler Müdürü Erkan Tekeli de katıldı.

Dinçyürek konuşmasında Kalkanlı’daki çöp depolama alanının kabul edilebilir ve sürdürülebilir bir çöp depolama alanı olmadığını devamlı vurguladığını ve Bakalar Kurulunda gündeme getirdiğini anlattı.

Söz konusu çöp depolama alanının  bölge insanını rahatsız etmesinin yanında, OTDÜ KKK için de olumsuzluklar yarattığını belirten Dinçyürek, “Tüm dünyadan KKTC’ye öğrenci davet ediyoruz, ama çevre anlamında ortaya koyduğumuz bu faciayla ne eğitim ne de turizm yapılabilir... Bugün itibarıyla, buradaki bu vahşi depolama alanını kapatıyoruz” dedi. 

“FİNANSMAN TAMAM”

Gerekli çalışmaların yürütülebilmesi için gerekli finansmanın da sağlandığını belirten Dinçyürek, katı atıkların tek elden yönetileceği, katı atıklardan enerji üretileceği bir model üzerinde çalışmalarını sürdürdüklerini de belirtti.

Dinçyürek, ilgili tüm kesimlere bölgeye  atık dökülmeyeceği yönünde uyarı yazısı gönderdiklerini, bölgeye atık boşaltanın tespit edilmesi halinde ceza yazılacağını da belirtti.

Süt ürünleri fabrikalarından çıkan peynir altı sularının da bugüne kadar çöp alanında döküldüğüne de dikkat çeken Dinçyürek, peynir altı sularının sadece Haspolat Arıtma Tesislerine boşaltılması gerektiğini vurguladı.

Geç de olsa çöp depolama alanını kapatmaktan dolayı çok mutlu olduklarını da kaydeden Dinçyürek, bugünden itibaren Güzelyurt ve Kalkanlı Çöp Depolama Alanına çöp boşaltan diğer yerel yönetimlerin de çöplerini Güngör Düzenli Çöp Depolama Alanına taşıması için bilgilendirildiğini kaydetti.

“ÇÖP TRANSFER İSTASYONU BİRKAÇ HAFTAYA”

Daha verimli bir taşıma için ise Güngör Çöp Depolama Projesinde öngörüldüğü gibi Güzelyurt’ta Çöp Transfer İstasyonu kurulup iki adet özle çöp transfer aracının hizmete sokulacağını belirten Hakan Dinçyürek, söz konusu transfer istasyonunun birkaç hafa içerisinde tamamlanmasını öngördüklerini söyledi.

“ZAMANLAMA”

Kalkanlı Çöplüğünün kapatılmasındaki gecikmenin nedeninin sorulması üzerine Dinçyürek, Güngör Düzenli Çöp Depolama Alanının kapasitesinin yetersiz olduğunu ancak Güngör Çöp Alanında ikinci hücrenin açılmasıyla ilgili çalışmaların sonuna gelinmesinden, yakında hizmete girecek olmasından, Güngör’de tıkanma yaşanmayacağının öngörülmesinden dolayı bu adımın bugün atıldığını söyledi.

ÖZÇINAR

Güzelyurt Belediye Başkanı Mahmut Özçınar, çöp dökülen alanın 50 dönüm olduğunu, Güngör Çöp Depolama alanının hizmete sokulduğu dönemde, Güzelyurt’a çöp transfer istasyonu inşa edilerek Kalkanlı Çöplüğünün çöp depolama işlemine kapatılması gerektiğini savundu.

Özçınar, Dikmen Çöplüğünün kapatılmasıyla Kalkanlı Çöplüğüne dökülen çöp miktarının günde 5 kamyondan bir anda  20 kamyona çıktığını anlattı.

Mahmut Özçınar, hedeflerinin kanalizasyon şebekesi ve atık su geri dönüşüm tesisini hizmete sokup, molozların bertaraf edilmesini de sağlayacak sistemin yerleştirilmesiyle atık sorunundan büyük ölçekte kurtulmak olduğunu söyledi.

TÜMER

OTDÜ KKK Rektörü  Turgut Tümer, bugünkü gelişmenin gerçekten mutluluk verici bir olay olduğunu belirtti.

Tümer,  çöp alanının kapatılmasında emeği geçen tüm kesimlere teşekkür etti.

TEKELİ

Yerel Yönetimler Müdürü Erkan Tekeli ise, bugün ortak bir çalışmanın meyvesinin alındığını, hedeflerinin ülke genelindeki tüm vahşi depolama alanlarının kapatılması olduğunu belirtti.

Kalkanlı çöplüğünün kapatılmasının neden zaman aldığının sorulması üzerine Tekeli, Güzelyurt’tan çöplerin Güngör’e taşınmasına izin vermeden önce Güngör düzenli çöp depolama alanın kapasitesinin artırılması gerektiğini belirtti.

Tekeli, Güngör Düzenli Çöp Depolama Alanının kapasitesinin artırılması için Avrupa Birliği’nin ihaleye çıkma aşamasında olduğunu, ikinci hücrenin (lotun) 2016’nın ilk aylarında hizmete sokulmasının beklendiğini söyledi.