Kalyoncu, “Daha yürüyecek çok yolumuz var... Tabii önemli olan Kıbrıs sorununu çözmektir” diye konuştu.

Ömer Kalyoncu, resmi temaslarda bulunmak amacıyla KKTC’ye gelen Türkiye Cumhuriyeti Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır’ı kabul etti.

Kabulde, Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi Derya Kanbay ile Dışişleri Bakanı Emine Çolak da hazır bulundu.

Başbakan Kalyoncu, kabulde yaptığı konuşmada, Meclis’te de bu konuya yönelik komite bulunduğunu, yasa ve tüzüklerin değiştirildiğini kaydetti. Kalyoncu, 35 başlıkta çalışmalar yapıldığını, yakın zamanda hızlı adımlar atmayı umduklarını söyledi.

Türkiye Cumhuriyeti Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, 2016 yılında Türkiye ve KKTC bakımından yoğun bir gündem bulunduğunu, Avrupa Komisyonu ve Avrupa Birliği ile temaslarına başlamadan önce ilk ziyaretini KKTC’ye yaptığını belirtti.

Kıbrıs sorununun çözümü için yürütülen görüşmelere Türkiye’nin verdiği önem ve desteği göstermek istediklerini söyleyen Bozkır, adada yaptığı temaslar sonucunda elde edeceği bilgi ve enerjiyle temaslarına başlayacağını ifade etti.

Bozkır, AB ile ilişkiler ve müktesebata uyum konusunda her türlü desteği vermeye hazır olduklarını ve var olan işbirliğinin süreceğini vurguladı.

Kıbrıs sorununun uzun yıllar sonrasında önemli bir noktada bulunduğunu ve çözülebilecek bir aşamaya geldiğini belirten Bozkır, Türkiye’nin Kıbrıs sorununun Kıbrıslı Türklerin arzu ettiği şekilde, iki bölgeli, iki toplumlu, siyasi eşitliğe dayalı bir çözüme ulaşması arzusunda olduğunu ifade etti.

Bozkır, “Bunun, AB müktesebatına uyum bakımından birincil düzenleme olarak işlenmesi önemlidir. Bu konuda da Türkiye olarak sizlerle işbirliği yapıp, destek olmayı arzu ediyoruz” dedi.