Başbakan Ömer Kalyoncu, Kıbrıs’ta bir çözümden yana olduklarına işaret ederek, bir çözümün bölgeye güven ve istikrar getireceğini kaydetti.

Kalyoncu, Birleşik Krallık Parlamentosu KKTC Dostluk Grubu heyetini kabul etti. Konuk heyet, Lord Sharkey, Lord Maginnis, Barones Meral Hüseyin Ece ve Milletvekili Yasmin Qureşi’den oluşuyor.

Başbakan Ömer Kalyoncu, heyeti kabulde yaptığı konuşmaya, KKTC’nin kuruluş yıldönümüne denk gelen ziyaretten dolayı teşekkür ederek başladı. Kıbrıs’ın dünyanın önemli bir bölgesinde olmasına rağmen Kıbrıslı Türklerin zaman zaman kendilerini “unutulmuş” hissettiklerini kaydeden Kalyoncu, dostluk grubunun faaliyetleriyle Kıbrıslı Türklerin önemsendiklerini gördüklerini ifade etti.

Kalyoncu, Rum tarafının Kıbrıslı Türklerin sesinin dünyada duyulmaması için elinden geleni yaptığını vurgulayarak, dostluk grubunun çabalarıyla bu tür faaliyetlerin üstesinden gelinmesinin önemine işaret etti.

Kıbrıs’ta bir çözümden yana olduklarını ve bir çözümün bölgeye güven ve istikrar getireceğini kaydeden Kalyoncu, bundan tüm kesimlerin fayda sağlayacağını belirtti. Kalyoncu, Kıbrıs Türkünün çabalarının uluslararası toplum tarafından görüldüğünü ifade etti.

Garantör ülke olarak İngiltere’nin yapacağı katkıların çözüm atmosferinin oluşumunda ve tarafların yakınlaşmasında olumlu etkileri olacağını söyleyen Kalyoncu, İngiltere’nin KKTC’deki temsilcilikleri ve AB’nin adadaki enstrümanlarıyla KKTC yasalarının AB yasalarına uyumlu hale getirilmeye başlandığına işaret etti.

1447423734.jpg

SHARKEY

KKTC Dostluk Grubu Eş Başkanı, Liberal Demokrat Parti Üyesi Lord Sharkey, İngiltere’de uzun zamandan beri KKTC ve Kıbrıs Türklerinin destekçileri olduklarını kaydederek, Kıbrıs sorununun çözümü konusunda öncesinden daha umutlu olduklarını söyledi.

Çözülmesi gereken zorlu konuların varlığından haberdar olduklarını fakat her zamankinden fazla çözüm şansı bulunduğunu belirten Sharkey, İngiltere’nin bu konuda daha aktif çabalar sergileyebileceğini, bu nedenle Dışişleri Bakanlığı’na AB ve Adadaki diplomatik topluluğu etkilemesi için baskı yapacaklarını kaydetti.

QURESHI

Dostluk Grubu Eş Başkanı ve İşçi Partisi Milletvekili Yasmin Qureshi de Avam Kamarası’nda Kıbrıs’ta bir çözümü destekleyen milletvekilleri bulunduğunu ve İngiltere’ye döndükleri zaman adadaki çözüm ve yeniden birleşme yönündeki olumlu havayı orada ele alacaklarını söyledi.

MAGINNIS

Lord Maginnis de Kıbrıs’ta bir anlaşmaya gidilirken tüm konu başlıklarında anlaşılarak bir çözüme gidilmesi gerektiğini belirtti. Maginnis, hellim konusunun da bir an önce çözüme kavuşturulmasını diledi.

Kabulde karşılıklı hediye takdimi de yapıldı.