“Nasıl hesap yaparsanız yapın ansızın döviz Türk Lirası karşısında değer kazanır ve ne yaparsanız yapın aldığınız kredi Türk Lirasından daha pahalıya mal olur”

“Önemli olan dar gelirlinin borçlandığı takdirde kolay ödeyebilmesi ve yüksek rakamda faiz ödemesinin önüne geçilmesidir. Bunun içinde faiz yasası mecliste görüşülme aşamasındadır. Yasayı henüz geçirebilmiş değiliz”

Özge Kizir

Dövizdeki hızlı yükselişin genel olarak herkesi kötü etkilediğini ifade eden CTP-BG Girne Milletvekili Ömer Kalyoncu, “Dövizin hızlı yükselişi herkesi rahatsız ederken, en çokta dar gelirli vatandaşları rahatsız eden bir durumdur. Vatandaşlar genelde araba, ev ve ev eşyaları alımında dövizle borçlanmayı tercih ediyorlar” dedi.

Vatandaşlara Türk lirasıyla borçlanma tavsiyesinde bulunan Kalyoncu, “Benim vatandaşlara tavsiyem Türk lirası bazında borçlanmalarıdır. Dövizle bir şey almak her zaman pahalıya mâl olur. Nasıl hesap yaparsanız yapın sürecin bir yerinde ansızın dövizin Türk Lirası karşısında değer kazanması gündeme gelir ve ne yaparsanız yapın Türk Lirasından daha pahalıya mâl olur” ifadesini kullandı.

“Türk Lirası borçlanmak daha karlı bir durumdur”

Dövizle borçlanmada kimi zaman sıkıntı yaşanmayabileceğini ancak uzun vadede durumun öyle olmadığını kaydeden Kalyoncu,  “erken zamanda kapattığınız döviz borçlarınız olabilir. O zaman Türk Lirasına göre karlı çıkabilirsiniz. Ama genellikle Türk Lirası borçlanmak daha karlı bir durumdur. Dar gelirlilerin kaçacak hiçbir deliği yoktur” dedi.

“Milletvekili olarak bir bilgimiz yok”

Dar gelirli vatandaşları korumak adına zaman zaman bir takım tedbirler alındığını belirten Kalyoncu, şu anki hükümet katında böyle bir şeyin düşünülmediğini ifade etti. Kalyoncu sözlerini şöyle tamamladı: “Düşünülüyorsa da bizim milletvekili olarak bir bilgimiz yoktur. Önemli olan dar gelirlinin borçlandığı takdirde kolay ödeyebilmesi ve yüksek rakamda faiz ödemesinin önüne geçilmesidir. Bunun içinde faiz yasası mecliste görüşülme aşamasındadır. Yasayı henüz geçirebilmiş değiliz.”