Gül Çakır 

Teknecik Elektrik Santrali’ne halen bir filtre takılmadığına işaret eden Kıb-Tek Basın Sözcüsü Kalyoncu, AKSA Elektrik Santrali’nin azot ve filtreleme sistemlerinde sorunlar olduğuna dikkati çekti 

Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu (Kıb-Tek) Basın Sözcüsü Tuluy Kalyoncu, en pahalı elektriğin Kuzey Kıbrıs’ta kullanılmadığını savundu. Teknecik Elektrik Santrali’ne filtre takılmadığını, ancak AKSA Elektrik Santrali’ne takılan filtrede de sorunlar bulunduğuna dikkati çeken Kalyoncu, “AKSA’da azotla ilgili filtreleme kısmında bir sorun var. Bir süreden beri çalışmıyor” dedi. 

Günaydın Ada programına konuk olan Kıb-Tek Basın Sözcüsü Tuluy Kalyoncu, 2016 yılı bütçesi içerisinde Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu’nun öngördüğü yatırımlar olduğunu da kaydetti.

Elektrik faturaları, santral bacalarından çıkan zehirli gazlar ve Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu’nun sorunları hakkında önemli açıklamalarda bulunan Tuluy Kalyoncu, Kıb-Tek’te istihdam açığı olduğunu kaydetti. 

Bir soru üzerine AKSA ve Teknecik Eletrik Santralleri’nden çıkan dumanların zehir saçtığını belirten Kıb-Tek Basın Sözcüsü Tuluy Kalyoncu’nun açıklamalarından öne çıkan detaylar şöyle: 

“2016’DA DÜŞÜK KÜKÜRT ORANLI YAKIT KULLANIMINA BAŞLANDI” 

“2016 yılında düşük kükürt oranlı yakıt kullanımına başlandı. Asit ortamını yaratan kükürt-dioksit problemini çözdük. İşin bir de azot tarafı var ve dolayısıyla her halükarda bir filtre sistemi gerekiyor. Teknecik’te filtre şu anda yok. AKSA’da var ama AKSA’da azotla ilgili filtreleme kısmında bir sorun var bildiğim kadarıyla. Bir süreden beridir çalışmıyor. Anladığım kadarıyla makinelerin çıkışında, egzoz kısmında bir problem yaratıyor. Sorun yaşıyorlar ve bunu çözmeye çalışıyorlar şu an. Bunun yanısıra işletilmesi çok pahalı bir sistem AKSA’daki. Maliyeti çok yüksek olan ama işletmesi daha uygun fiyatlı olan başka tesisler var. 20-30 milyon dolardan bahsediyorum. 

TEKNECİK VE AKSA İNSANLARI ZEHİRLİYOR 

Şu an sadece Teknecik değil AKSA da aynı şekilde gerek azot yönünden gerekse kükürt yönünden çevreye olumsuz etkileri tartışılmaz. Baca gazı emisyon değerlerine bakıldığı zaman bunun insan ve çevre sağlığı açısından çok da yararlı olmadığı ortada bir gerçek. Bunun çözümlenmesi tabi ki Kıb-Tek’in görevi. Savunulduğu gibi en pahalı elektrik de ülkemizde üretilmiyor.” 

ARITIM YOKSA PARA DA YOK 

“AKSA ile Kıb-Tek arasındaki sözleşme gereği, KKTC Çevre Mevzuatı’na uyum yükümlülüğü AKSA’ya ait ve bu mevzuata uymak zorunda. Çevre Dairesi’nin Çevre Yasaları gereği AKSA’nın önüne koyacağı koşullara uymak zorunda. Nitekim bundan dolayıdır ki AKSA da geçen yıl, bir arıtım tesisi kurdu. Bu şu anda dediğim gibi çok sağlıklı çalışmıyor. Ama bununla ilgili merci Çevre Bakanlığı ve Çevre Dairesi’dir. Kıb-Tek sadece Çevre Mevzuatı gereği baca gazı arıtım tesisi çalıştırarak üreteceği her KW enerji için yarım dolar sent ek bir ödeme yapmayı sözleşmesine koymuştur. Bu şekilde üretim yapıldığı zaman bu eki AKSA’ya ödüyor. Arıtım tesisi çalıştırılmadan üretim yapıldığı zaman da bunu ödemiyor.” 

“100 MİLYON TL ÜZERİNDE YATIRIM YAPILDI” 

“2016 yılı bütçesi içerisinde Kıb-Tek’in öngördüğü yatırımlar var. Geçtiğimiz yıl 15-16 milyon Euro değerinde iki adet santral yatırımı yapıldı. Toplamda 100 milyon TL’nin üzerinde bir yatırım yapıldı Kıb-Tek’e geçtiğimiz yıl. Yurttaştan tahsil edilen gelirlerin bir kısmı yatırıma gidiyor. Dolayısıyla ek bir bedele zaten gerek yok. 

“SUYLA İLGİLİ KAZI ÇALIŞMALARI SIRASINDA YER ALTI KABLOLARI ZARAR GÖRDÜ” 

“Türkiye’den gelen suyla ilgili kazı çalışmaları sırasında bütün yer altı planlarını vermemize rağmen sürekli olarak yeraltı kabloları zarar gördü. Elinde dedektörle çalışılıyor. Tabi ki masraflar karşılanıyor ama ek yapılmış kablo yeni, hasarsız bir kablo gibi olmuyor. Oradaki tüketimin arttığı durumlarda kaldırmayabiliyor ve tekrar tekrar yeni arızalara sebebiyet verebiliyor. Su boruları döşenirken turuncu fiber optik kablolar da döşendi.” 

ELEKTRİK FATURALARI RAHATSIZ EDİCİ BOYUTLARDA 

“Toplumun alım gücüne bakıldığı zaman elektrik faturaları rahatsız edici boyutlar. Ürünün kendine özgü bir maliyeti söz konusudur. Bu maliyete göre de satış yapmak durumundasınız ki, bir devamlılığınız olsun. Ürünü üretmeye devam edebilesiniz. Yani ülkenin alım gücü sorunu bir başka sorun ve başka şekilde çözülmesi gerekir. Elektrik fiyatlarına bunun sorumluluğunu yüklemek çok doğru olmaz. En yüksek fiyat ülkemiz olarak tarif edildi ama o da doğru değil. Başka ülkelerle kıyas yapmak ne kadar doğru o da ayrı konu.” 

“KIB-TEK’İN İSTİHDAM AÇIĞI VAR” 

“Kıb-Tek’le hükümet anlaşmazlık içinde olduğu bir dönemde Kıb-Tek’e yaklaşık 92 istihdam yapıldı. 2008’de 690 olan personel sayısı bugün 670 seviyesinde. İstihdamdan önceki sayı ise 570’di. Sokak aydınlatmalar fiilen belediyelerdeyken 680 olan personel sayısı, 2013’te sokak aydınlatma, bakım ve idamesi Kıb-Tek’e geçtiği noktada beklenilirdi ki bir miktar takviye edilsin. Oysa 570 kusura düşmüştü personel sayısı. Çok ciddi bir istihdam açığı vardı. Hala daha istihdama ihtiyacı var Kıb-Tek’in.”