Kalyoncu,  “Böyle bir federasyonda ortağımız olacak ve halen barış müzakerelerini sürdürdüğümüz Kıbrıs Rum halkına dostluk elimizi uzatıyoruz” dedi.

Başbakan Kalyoncu, 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı nedeniyle yayınladığı mesajda, Kıbrıs Türkü’nün  barışa susamış bir ülkenin evlatları olduğuna işaret ederek, gelecek nesiller bir daha savaş ve esaret görmesin diye çalışmanın boyunlarının borcu olduğunu söyledi.

Kalyoncu, “Hemen hemen her Kıbrıslı aile, geçmiş yıllardaki çatışmalardan, göçlerden, savaşın acılarından etkilendi. Bir yakınını şehit verdi, evini yerini terke mecbur kaldı” ifadesini kullandı.
 
Kıbrıslı Türklerin, 1950’lerde önce İngiliz Sömürge yönetiminin baskılarıyla, ardından EOKA saldırılarıyla yüz yüze geldiğini kaydeden Kalyoncu, şöyle devam etti:

“1963-1974 arasındaki toplumlararası çatışmalar nedeniyle askeri enklavlarda, bin bir yokluk ve zorluk içinde bir hayat sürdürdü. 15 Temmuz 1974’de, adadaki Yunan Cuntası’nın askeri desteğiyle EOKA’nın yaptığı darbe, Türkiye’nin ‘Garanti ve İttifak Anlaşmaları’na dayanarak 20 Temmuz 1974’te Kıbrıs’a müdahale etmesiyle sonuçlandı. 41 yıldan beri, Kıbrıs Türk halkı, bu günü ‘Barış ve Özgürlük Bayramı’ olarak selamlıyor”

1974’den bu yana yaşanan zorlu süreçte, Türkiye hükümetlerinin her zaman desteğini gördüklerini ve halen bu destekle dayanışmanın devam ettiğine işaret eden Kalyoncu, “Ancak ülkemizde çözüm olmadığı sürece Kıbrıslı Türkler hep uluslararası hukuk dışında kalacak, kardeş ve dost ülkeler dahil hiçbir devletle resmi manada işbirliği yapamayacak, var olan ekonomik ve sosyal sıkıntılar da kaçınılmaz biçimde sürecektir” ifadesini kullandı.

Başbakan Ömer Kalyoncu, Kıbrıs Türk halkını uluslararası hukuk içine alacak bir çözüme acilen ihtiyaç duyulduğunun altını çizerek, adada sağlanacak adil ve kalıcı bir çözümün sadece Kıbrıslı Türklere ve Rumlara değil, bütün bölge halkları ve ülkelerinin yararına olacağını belirtti. Kalyoncu, “Türkiye ve Yunanistan arasında dostluk ilişkilerinin gelişmesine ve ekonomik açıdan kalkınmalarına da katkı sağlayacak, özellikle Türkiye’nin elini hem Avrupa’da hem Ortadoğu’da güçlendirecektir” dedi.

Başbakan Kalyoncu, şöyle devam etti:

“Müzakerecilik görevini yürüten her iki lidere, gelecek nesillere barış, dostluk ve refah içinde bir ülke bırakmak için büyük sorumluluklar düşüyor. Hükümet olarak biz de, barış ve çözüm için her türlü işbirliği ve desteğe hazırız. Bu duygularla, Kıbrıslı Türklerin bugünlere gelmesinde emeği geçenlere teşekkür ederken, bu uğurda can verenleri rahmetle anar, ülkemizde ve bölgemizde kalıcı bir barış ve huzur ortamı sağlanması dileğiyle, tüm halkımıza sevgi ve saygılarımı sunarım”