Gül ÇAKIR 

Kıb-Tek Basın Sözcüsü Kalyoncu, Tancer’in gazetemizde yayınlanan “İnsaf bunun neresinde?” haberinin ardından fiyatların neden inmediği konusunda açıklamada bulundu. 

Kıb-Tek Basın Sözcüsü Tuluy Kalyoncu maktu ücret ve yeniden bağlantı ücretleri haricinde, elektrik tarifelerin en son Şubat 2015’te düzenlendiğini kaydederek, tarifeler düzenlenirken, Akdeniz Yakıt Borsası’ndan Ocak 2015’de satın alınan 650TL/TON yakıt maliyetinin esas alındığını belirtti. 

Eski milletvekili Mehmet Tancer’in petrol fiyatlarının bütün dünyada ucuzlamasına rağmen Kuzey Kıbrıs’ta ucuzlamadığı ve halkın yüksek fiyatta elektrik ücreti verdiği şeklinde geçtiğimiz Perşembe günü gazetemizde yayınlanan açıklamasını yanıtlayan Kalyoncu, Şubat tarifeleri yürürlüğe girdiği tarihten itibaren yakıt maliyetinin hem dolar cinsinden hem de TL’nin dolar karşısında değer kaybetmesi nedeniyle Haziran 2015 tarihine kadar yükselme gösterdiğini söyledi. Tuluy Kalyoncu, bir ara maliyetin 1050 TL/TON fiyatına kadar bile ulaştığını ifade etti. 
Kalyoncu şöyle dedi; 

“KIB-TEK HALA KASIM AYINDAKİ YAKITI KULLANIYOR” 

“Bu sürede yeni bir fiyat ayarlaması gerçekleşmedi (söz konusu sürede Kurum zararı en az 80 milyon TL oldu) ancak, araçlarımıza koyduğumuz benzinin fiyatı üç kez yükseldi. Haziran 2015'den itibaren yakıt fiyatı dolar cinsinden düşmeye başladı. Ancak kur nedeniyle Ocak 2015'deki 650 TL/TON maliyetinin üzerinde olmaya devam etti. Kasım 2015'e gelindiğinde maliyet 664 TL/TON olarak gerçekleşti. Bu maliyet, hala daha en son tarife düzenlemesine esas oluşturan 650 TL/TON maliyetin az da olsa üzerinde bir maliyet idi. İçinde bulunduğumuz günlerde borsa fiyatına bakıldığı zaman maliyet, 450 TL/TON olarak düşmüş durumda. Ancak, Kıb-Tek'in depolarına henüz bu fiyattan girmiş yakıt bulunmuyor.” 

Kıb-Tek’in henüz Kasım ayında deposuna girmiş yakıtı kullanmaya devam ettiğini savunan Tuluy Kalyoncu, aynı durumun AKSA’nın üreterek Kıb-TEK’e sattığı elektrik için oluşan yakıt maliyeti açısından da geçerli olduğunu dile getirdi.