Kalyoncu, “reform hükümeti” olarak kurulan hükümetin bu hedefle çalışma kararlılığını vurgulayarak, “Bizleri daha güvenli bir geleceğe taşıyacak kalıcı projeler mutlaka hayata geçirilecektir” dedi.

Başbakan Kalyoncu, KKTC'nin kuruluş yıldönümü kutlamalarına katılan konuk heyetler onuruna öğle yemeği verdi.

Girne Dome Otelde yer alan yemeğe, Başbakan Kalyoncu yanı sıra Türkiye Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş, TBMM Başkan Vekili Mehmet Naci Bostancı, Türkiye Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga, 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Türkiye Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Türkiye Dışişleri Bakanlığı Temsilcisi Ahmet Muhtar Gün, Ana Muhalefet DP UG Genel Başkanı Serdar Denktaş, Yüksek Mahkeme Başkanı Narin Ferdi Şefik, bakanlar, milletvekilleri, Türkiye’den ve diğer ülkelerden gelen temsilciler katıldı.

Başbakan Ömer Kalyoncu yemekte yaptığı konuşmada, tüm konuklara KKTC'nin 32 yaş kutlamalarına katılmalarından dolayı teşekkür ederek, uzun yıllar çatışmaların, göçlerin, izolasyonların sıkıntılarını yaşayan Kıbrıs Türk halkının bugün huzur dolu bir ülkede, barış içinde ve dünyayla bütünleşmiş biçimde yaşamanın anlamını ve değerini çok iyi bildiğini vurguladı.

“KKTC ÇÖZÜMÜ ENGELLEYEN BİR VARLIK OLMADAN YOLUNA DEVAM EDİYOR”

Kalyoncu, 32 yıl önce ilan edilen KKTC’nin Kıbrıslı Türklerin öncelikli gündemi olmaya devam eden Kıbrıs sorununun çözümünü engelleyen bir varlık olmadan yoluna devam ettiğini ifade etti.

Kıbrıs müzakerelerini; nihai hedef olan "adanın iki bölgeli, iki toplumlu ve Avrupa Birliği değerlerine bağlı bir federal devlet yapısı çerçevesinde birleştirilmesi" amacıyla yürüttüklerini vurgulayan Kalyoncu, şöyle devam etti:

"Biliyoruz ki; bizleri dünya ile buluşturacak, uluslararası sisteme dahil edecek ve bugün karşılaşmakta olduğunuz birçok ekonomik ve sosyal sıkıntıyı aşmamızı sağlayacak olan ancak böyle güvenli, adil ve kalıcı bir çözümdür.

Öte yandan ülkemize sağlayacağımız bir çözüm sadece Kıbrıslılara değil ama başta Türkiye ve Yunanistan olmak üzere bütün bölgeye de istikrar güvenlik refah ve barış getirecektir.

Çocuklarımıza sağlam bir gelecek, 21. Yüzyıl dünyasına uygun bir yeni yaşam bırakmanın ötesinde her yurttaş için zenginlik sağlayacak kaynakların verimli kullanımına da imkan yaratılacaktır.

Doğal gazdan suya, ticaretten turizme bütün taraflar için 'kazan kazan' formülü ancak ve ancak şu anda sürmekte olan müzakere sürecinin kısa sürede başarıyla sonuçlanmasıyla mümkün olabilir."

“ARTIK KAYBEDECEK ZAMANIMIZ YOK”

Başbakan Kalyoncu, geçmişte adada barışı sağlamak için karşılarına çıkan fırsatların maalesef kaçırıldığını anımsatarak, "Ama artık kaybedecek zamanımız yoktur. Çünkü çözümsüzlüğün devamı gelecekte çok daha ciddi sıkıntılara yol açacaktır" dedi.

Kıbrıs Türk tarafı olarak bu bilinçle çalıştıklarını söyleyen Kalyoncu, Kıbrıs’ın zenginliklerinin bütün Kıbrıslı toplumların ortak değeri olduğunu, bu konularda yapılacak işbirliklerinin başta Kıbrıs sorunu olmak üzere birçok bölgesel sorunun çözümüne katkı sağlayacağına inanç belirtti.

GYÖ’LERİN OLUMLU SONUÇLARINI SOMUT BİÇİMDE GÖRME İHTİYACI

Kalyoncu, dolayısıyla şimdiden yeni adımların atılması, güven yaratıcı önlemlerin çeşitli alanlarda hayata geçirilmesi için tarafların esneklik göstermesi gerektiğine vurgu yaparak, "Vatandaşlarımız güven yaratıcı önlemlerin kendi hayatları üzerindeki olumlu sonuçlarını somut biçimde görme ihtiyacındadır. Bu yolla da günlük yaşantıyı daha çok normalleştirme ve hayat seviyesini yükseltme ihtiyacı vardır" diye konuştu.

Kalyoncu, toplumlararası görüşmelerin başarıyla sonuçlanacağı yolunda inanç tazelemesi ve halkın barış ve çözüm sürecine daha aktif biçimde katılımcılığının sağlanması amacıyla da güven yaratıcı önlemlere ihtiyaçları olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

"Kıbrıslı Türkler olarak kurulması hedeflenen iki tarafa dayalı federal cumhuriyete hazırlık için kendi kurumlarımıza sahip çıkmamız, onları sağlamlaştırmamız, daha iyi yönetmemiz, daha verimli ve etkin neticeler almamız gerekmektedir. KKTC'nin kendi ayakları üzerinde durabilen bir ekonomik yapıya, kamu kurumları gelişkin modern standartlara etkin bir yönetim ve daha yüksek bir refah seviyesine kavuşturmak için daha büyük çabalar göstermek durumundayız.

“REFORM HÜKÜMETİ OLARAK ÇALIŞMAK KARARLILIĞINDAYIZ”

O nedenledir ki, biz bir 'reform hükümeti' olarak çalışmak kararlılığındayız. Bizleri daha güvenli bir geleceğe taşıyacak kalıcı projeler mutlaka hayata geçirilecektir.

Bu süreçte her zaman yanımızda bulunan bizi her alanda destekleyen Türkiye Cumhuriyetine ve halkına ayrıca teşekkürlerimizi iletmek isterim."

Başbakan Kalyoncu, tüm halkı, hep birlikte daha güzel günler için çalışmaya da çağırarak, sevgi ve saygılarını sundu.